.
Eduardo López-Chavarri Marco en els últims anys
de la seua vida (De l'obra Historia de la música de la
Comunidad Valenciana, ed LEVANTE EMV,1992)
A més de la seua obra musical o sobre la música, Eduardo López-Chavarri Marco (València 1871 - 1970) té una altra que és literària. En 1907, quan tenia 26 anys, va ser publicada la seua obra Cuentos lírics (impresa en la impremta de F. Domenech situada al carrer del Mar 65) amb pròleg del seu amic Santiago Rusiñol i dibuixos de Fernando Marco. Un exemplar d'aquesta obra el va dedicar l'autor al seu amic d'Ayelo José Ramón Juan Cerdá tal i com comenta en altre escrit d'aquest programa de festes Mª Elvira Juan Llovet. Es tracta d'una obra que, com diu el seu títol, está formada per narracions en les quals expressa un sentiment poétic sobre les persones i ambients; són com pinzellades de color en un quadre d'un pintor d'estil impressionista.
L'última de les narracions incloses en aquest llibre la va titular Les festes del poble, i sense dubte está referint-se a Ayelo de Malferit encara que López Chavarri, per fer-ho més literari, es refereix al poble com Ben-ferit. Més abans, transcriuré aquesta narració en la qual l'il·lustre musicòleg escriu les impressions que li causaren les festes patronals d'Ayelo, les quals va presenciar en agost d'un any cap el 1906 (durant aquests anys se sap que va viatjar per molts pobles interessat ja pel folklore).
La vinculació d'Eduardo López-Chavarri Marco amb el nostre poble sembla que va tenir el seu origen, segons Mª Elvira Juan Llovet, en la residència dels seus pares en aquestes terres cap al final del segle XIX, ja que son pare estava ocupat per llavors en treballs cadastrals. També va haver un altre motiu, tal com van escriure Mª Jesús Juan i Mariló Sanz en el seu escrit de l'any passat, i aquest va ser el fet de que un parent de son pare, que sembla era farmacèutic, es va casar amb Ana MªJuan Calabuig i d'ahí que la germana d'Eduardo López-Chavarri Marco, Pilar, fóra padrina d'un fill d'aquests que va náixer al 1900.
Cert, de totes les maneres, és que López-Chavarri va presenciar unes festes patronals d'Ayelo tal i com he dit, i que aquestes serien d'un any cap al 1906 ja que l'obra es va publicar en 1907 i, pel que ell mateix diu en la narració, no feia molt de la visita al poble que estava en festes i que és l'objecte del seu escrit. També fa referència a que l'estada allí va ser per l'invitació d'un amic el qual, molt possiblement fóra el propi José Ramón Juan Cerdá al que li dedica, com hem vist, un exemplar de l'obra.
Santiago Rusiñol (1861-1931), pintat pel seu
amic Ramón Casas
Aquesta obra, Cuentos lírics, va estar prologada pel pintor i escriptor catalá Santiago Rusiñol (1861-1931), un dels impulsors del modernisme en Espanya. Sembla que l'amistat d'aquest amb López Chavarri datava de l'època en la qual l'il·lustre músic encara era estudiant de la Facultat de Dret de València, anys en els quals va assistir a alguna de les festes modernistes organitzades en Sitges (van ser entre els anys 1892 i 1898) per Rusiñol. També he de dir que l'obra va ser molt celebrada en ambients literaris, modernistes, del Madrid d'aquells anys.
López Chavarri havia escrit els seus primera articles en el diari Las Provincias en 1900 per suggeriment de Teodoro Llorente. La seua primera obra, no obstant açó, va ser una col·lecció de contes titulada Armónica, obra que va ser impresa en l'editorial Viuda de Rodríguez Serra a principis del segle XX, i la traducció de Fulls de la vida publicada en 1904 (Biblioteca Mignon). Posterior a Cuentos Lírics publicaría, en l'any 1929, la seu coneguda obra titulada Proses de Viatge.
Sobre la seua biografía no cal ací repetir coses i em remet a les enciclopèdies. Encara que sí vull fer menció de la seua amistat amb Manuel de Falla, al qual va visitar en la seua residència granadina; i que va contraure matrimoni amb la soprano valenciana Carmen Andújar, la qual el va acompanyar en els concerts, varios, que l'ilustre músic va oferir en Londres.
Ferran Goberna i Ortiz. Publicat al Llibre de Festes de 2002
Llegir Les festes del poble de E. López Chavarri
.
No hay comentarios:
Publicar un comentario