Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 1 de septiembre de 2017

EL REBOST DE MARUJA: MANDONGUILLES D’ABADEJO





Del receptari de Maruja hui presentem un dels plants més coneguts i populars de la nostra gastronomia local: les mandonguilles d’abadejo. 


Abans era un menjar elaborat i característic de temps de Quaresma, es solia fer per a menjar el Dijous i Divendres Sant, perquè estes dies no es podia consumir carn, així quan tornaven de la processó o dels resos ja tenien el sopar a punt, un deliciós substitut. Encara que també solien fer-les durant tot l’any.


Acostumaven fer-ne en abundància i així sempre tenien apunt algun plateret per obsequiar alguna visita inesperada, o portar en una fiambrera per a sopar de comboi en alguna caseta a l’estiu, o traure un plateret a la mateixa porta de casa, quan eixien a sopar al carrer buscant la frescor i la companyia del veïnat, en aquella tauleta baixeta de dos ales no faltava l’ampolla de vi, unes mandonguilles, olives i adobat de temporada i un bon tros de pa.

Els ingredients que necessitem son d’ús diari i acostumem a tindre-los a casa.



Ingredients:

-700 gr. Abadejo
-dos coletes de lluç
-1.500 gr. de creïlles ( la mida de creïlles està entre 100 i 150% del pes de l’abadejo i del lluç)
-2 ous
-6 o 7 dents d’all
-un manoll de julivert
-pebre dolç
-pinyonets

 
 
 

 
 
 

 

  
 


 Elaboració:

L’abadejo es posa a dessalar la nit anterior (aprox. 15 hores), i les cuetes de lluç congelades es podem abocar directament a l’olla.

Es posen a l’olla les creïlles pelades, l’abadejo i el lluç durant 10 minuts. Mentrestant, cal picar els alls, julivert i els pinyonets en un morter i reservar.

Quan passen els 10 minuts, es retira l’olla del foc i es trau. Tot seguit escorrim, primerament l’abadejo i el lluç, als que llevarem les espines. A continuació ho picarem tot en el morter, creïlles cuites i el peix bullit i desfet i anirem passant-ho a un recipient major.

Una vegada ben picat tot, i col·locat en el recipient de més cabuda, procedirem a pastar-ho i mesclar-ho tot bé amb les mans. Alhora comprovarem que no queden espines ni cap grum de creïlla. A continuació, incorporem el pebre roig dolç o picant, a gust de paladar, un grapat de pinyonets i un ou, i es torna a pastar, quedant una massa homogènia.

A continuació prosseguirem fent  xicotetes boletes o pilotetes allargades, que després passarem per ou batut. Amb açò, ja les tenim preparades per a fregir.

Posem la paella al foc ben fort amb abundant oli d’oliva i deixarem que l’oli es calfe molt i després anirem posant una a una totes les mandonguilles, fins que vagen quedant daurades.
Una volta fregides, les col·locarem sobre paper de cuina per a eliminar l’excés d’oli de les mandonguilles. Esta part és important perquè el paper absorbeix l’oli que sobra.

Una opció és acompanya-les d’all i oli, encara que les mandonguilles a soles estan molt bones.
Una vegada passades per ou també es poden congelar i per a fregir-les no cal descongelar-les,  directament a la paella.


Un altre suggeriment: també podeu rotllar mandonguilles de dimensions més grans del que és habitual i una vegada sofregides, acompanyar-les amb un fregit típic de tomaca, ceba i pimentó.

Bon profit i a gaudir d’este deliciós plat tant nostre... boníssim per a totes les temporades de l'any!!.




Mª Jesús Juan i Rafa Ortiz



No hay comentarios:

Publicar un comentario