Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 8 de mayo de 2011

Ias, d'Aielo seràs... i no t'enganyaràs



De tots és sabut que la manera de parlar caracteritza els pobles i ens diferencia uns d’altres. A banda de la llengua estàndard o institucionalitzada, està la parla col·loquial que és l’espontània, que en alguns termes té la facultat d’identificar-nos com a poble.

Quan parlem entre coneguts, en un ambient de confiança, utilitzem expressions molt arrelades que s’hereten de pares a fills o que es copien de la parla general del carrer i això és un fet que no es pot evitar.

Hi ha persones que les diuen més que altres, però cap persona s’escapa, i poca gent pot dir “jo no ho he dit mai” .

Els habitants de la comarca de la Vall d’Albaida tenim clar quina és l’expressió que majoritàriament es diu en cada poble, segurament com en el cas d’Aielo sense conèixer la raó ni l’origen, però la tenim assumida i és moltissima gent qui la té incorporada a la parla habitual. Es curiós com entre pobles veïns, moltes vegades ens reconeixem d’on som només escoltar l’expressió característica o l’entonació emprada en una conversa.

Sense entrar en un recompte de les altres expressions que es diuen als pobles que ens envolten, este moment anem a dedicar-lo al nostre IAS! o IOS!, i pose el nom de les dos expressions perquè en realitat no sabem com és diu. Fins i tot tenim dubtes després de deliberacions i debats sobre el tema.

Esta polèmica ens va sorgir mentre preparàvem el llibre de fotos “Aielo de Malferit. Imatges de vida”,  així que decidirem fer un  “treball de camp” i que la mateixa gent d’Aielo ens donara la resposta. Però el resultat va ser adonar-se de les continues vacil·lacions a l’hora de dir-ho.

Vosaltres mateixos ho podeu vore i escoltar, vosaltres mateixos ho podeu jutjar i després...que cadascú diga el que vulga: IAS o IOS!... i que siga per molts anys.

Mariló Sanz Mora


Gent d'Aielo de Malferit, de totes les edats i condicions, pronunciant l'expressió característica per la que som coneguts en tota la Vall d'Albaida.  Video fet per Rafa Morant i Mª Jesús Juan. Muntatge: Rafa Ortiz.

7 comentarios:

  1. Soc d'Aielo de Malferit i també dic Jos¡. Es més, el meu fill de 2 anyets i mig ha vist el video i ara a tot hora no para de dir Jos¡.

    Pense que els del poble gastem l'expressió a sovint i cadascú en diferents estats d'ànim.

    Per exemple: al meu cas la gaste principalment com a expressió de sorpresa i crec que és una de les formes més emprades pels d'Aielo.Exemple:

    "Fulanito s'ha mort....
    -- Jas¡ no em digues¡"
    i la "a" la pronuncie oberta, com "taronja".

    Un altre cas diferent és com a expressió d'autosuficiència. Exemple:

    "Que bona t'ha eixit la cassola¡
    --Jas¡ Si l'ha arribes a probar amb fessols i naps... no te dic¡"

    Hi han més situacions que ara no em venen, però si que crec que es algo identificatiu nostre i que ho portem tan a dins que no s'adonem fins que eixim fora i la gent s'extranya de sentir els nostres JAS¡.

    Des de ací invite a la gent per a que conte en quines situacions pronuncia la nostra volguda expressió.

    ResponderEliminar
  2. Opine com gafarronet i pense que gastem el IAS sobre tot quan volem manifestar sorpresa.
    De sempre he sentit el Ias tant a les persones majors com als joves i quan estic fora la gaste sense prejudicis i a voltes es sorpren algú de sentirme-la.
    Una altra expressió que m'encanta i crec que també es original del poble es la de "mante".
    Segur que a tots ens hauran preguntat alguna vegada:
    Mante, i tú de qui eres?

    ResponderEliminar
  3. Se m’ocurreix una proposta...perquè no fem un llistat comú recopilant de cada poble eixes expressions, curtes i espontànies com el JAS! i el MANTE...d’Aielo, que es diuen sense pensar en la parla col•loquial i que ens caracteritzen en cada localitat? Per exemple, què es diu a l’Olleria? I a Ontinyent i a Albaida? Si sou d’alli o ho sabeu escriviu.

    ResponderEliminar
  4. Em sembla una idea molt interessant. Seria la paraula o expressió per la que, al dir-la, t'identifiquen del poble on eres.

    Hi ha cert poble que els coneixen perquè diuen: ...Mere¡ (amb la e oberta).

    Ara no n'estic segur de quin és. Algú podria parlar de primera mà?

    ResponderEliminar
  5. El nostre veí Ontinyent.

    ResponderEliminar
  6. Jo soc del IOSSSSSS.
    Els pobles del voltant ens identifiquen amb el IOSSSSSS per la manera de dir-ho, fent la Ò molt oberta de forma exagerada i fins i tot un poc grollera.
    El IASSSSSSS és una variant més fina, tal volta més arrelada en les dones per ser elles mes corteses i primmirades, encara que de tant en tant es troba alguna que be podria pixar a peu dret.
    Però el que és cert que tant el IOSSSSSS con el IASSSSSS ens identifica als aieloners i tots deguem estar ben orgullosos.

    ResponderEliminar
  7. De la mateixa manera que a Aielo es diu JAS! o JOS! en Albaida es diu MIRA NYAS! i es gasta sense més i per a tot.
    I sobre el "mante", en Albaida no es sol gastar, es diu més "bonica..." però al poble del costat, Benisoda si que ho diuen les dones més velles.

    ResponderEliminar