Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 17 de julio de 2011

La Festa dels Sants de la Pedra





Aielo de Malferit ja està immers en la festa, els Moros i Cristians venen precedits de les tradicionals festes de carrer: els Sants de la Pedra i la Verge del Carme.

Els Sants de la Pedra són invocats al camp contra les pedregades i les plagues, representen el patronatge dels agricultors. El culte a estos sants martiritzats en el segle III, es va estendre per terres valencianes a partir de la conquesta del rei Jaume I. 

Preguem al Sants 
“Sants de la Pedra Gloriosos,
Os tenim en la memòria,
i demanem confiats 
que ens tingau preparat
un lloguet allà en la glòria”.

Francisco Arroyo (1999)

Esta festa popular i valenciana ha estat celebrada pel carrer que du el seu nom i pel poble d’Aielo des de fa més de dos segles, amb cavalcades, balls, sopars, missa i processó. 

Felicitats a tots els veïns i devots...  i que Abdon i Senen guarden els nostres camps de la pedra que fa malbé l’esforç de l’any.
  
Mª Jesús Juan Colomer

4 comentarios:

  1. Poc a poc aneu consolidant una de les festes mes antigues i mes important dins del calendari festiu d‘Aielo.
    Es molt notable la feina que feu de recuperació d’una festa agrícola, tant important per a poble d’arrels camperoles com el nostre.
    Jo vos demanaria que mai deixeu de banda tot alló que ens identifica: la dolçaina i el tabalet, els cants i les danses. I la decoració comunitària del carrer, uneix al veïnat i crea festa.

    ResponderEliminar
  2. Creo que yo misma me voy a responder, pero os pregunto, la festividad de los Santos de la Piedra no es el 30 de julio?
    Supongo que su calle adelanta los actos festivos por la proximidad de las fiestas locales?, es correcto?

    ResponderEliminar
  3. Sopar,missa i processó, crec que falta molt a recuperar.

    ResponderEliminar
  4. Hola, soy miembro de la junta organizadora de la fiesta dedicada a los santos de la Piedra, y quiero responderte a tu amable comentario.
    Tienes toda la razón en tu afirmación, cuando conseguimos recuperar la fiesta nos dimos cuenta del motivo de su desaparición, las fiesta de Moros y Cristianos. Son muchos actos programados incluso las semanas anteriores, el día de los santos siempre estaba ocupado, alardos, presentación reina…
    La junta tomo una determinación salomónica, trasladar la fiesta de nuestros santos de la Piedra al principio del mes, seguro que no coincidiríamos en ningún acto festivo. Y este es el motivo, no coincidir ni entorpecer los actos de las fiestas patronales.

    ResponderEliminar