Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 30 de septiembre de 2023

JOC PATRIMONI: Detall núm. 14.


Tornem a proposar-vos jugar a descobrir i conéixer un poc més sobre el nostre patrimoni.

Saps quin cantó d’Aielo és conegut popularment com “EL CANTÓ DE SANT MIQUEL”?

I perquè es coneix amb aquest nom?...

Recordeu que regalem records!

 

 


 RESPOSTA 14: 

Al carrer Església trobem la casa gran dels Maons, allí a la mateixa casa en un annex, estava l’antiga església del poble, fins a l’any 1744 que inauguraren el nou temple parroquial. 

Aquesta església era molt menuda i pobra, i quedaria com ermita o oratori de Sant Miquel. El rector Francisco Tormo crearia una fundació d’una capellania cap a l’any en 1833, i després aquest oratori passaria de ser privat a públic i començà a fer-se la festa dedicada a l’arcàngel Sant Miquel, que segons recorda la gent major, va seguir vigent i va continuar celebrant-se fins fa només uns anys. 

A la dècada dels anys 80 del segle XX, un rector la vendria a la família Barber propietària de la casa, pel fet que aquest oratori està inclòs en el mateix domicili. 

La vella casa fa cantó en el Fondo, en la baixada al portal del Carme, per aquesta raó, és conegut popularment com el cantó de sant Miquel, únic record que queda del vell oratori, juntament amb l'original porta que recorda el que va ser en una època.
 

1 comentario:

  1. Una excepció en la seua història: durant els anys de la guerra del 36 (1936-1939) l'ermita de Sant Miquel va ser usada pel Comité Executiu Popular com a presó.

    ResponderEliminar