Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 20 de diciembre de 2022

LES TRADICIONS NADALENQUES D’AIELO AL VOLTANT DE LA TAULA. Els dolços de Nadal.

Qui no recorda el tradicional putxero de Nadal, guisat per les mares amb el millor pollastre del corral?, o la sopa bruta amb les menúncies de la gallina?... plats contundents i elaborats per al dinar de Nadal.

I què és d’un menú típic de Nadal sense els postres? Sense els dolçets? Enguany parem atenció a aquestes delícies nadalenques, compartint aquestes fotografies de la nostra col·laboradora.

 Nadal és l’època de l’any més especial, i a la nostra taula nadalenca no pot faltar la tradició, ni el bon gust. Nadal és sinònim de família, amics i bones companyies i el bon menjar. Són tan riques les receptes culinàries i les pastes del poble!, que no podem deixar de nomenar-les. Una variada rebosteria que no falta a cap sobretaula, tot casolà i exposat a la taula amb la millor vaixella i la “bandejeta” coberta amb el seu mantellet brodat per la mare.

No falten els torrons i el conegut torró de gat, els boníssims pastissets de moniato i cabell d’àngel, pastissets de clara (a l’aire), els polvorons i massapans, el codonyat, els fruits secs com les figues seques, el panfígol, les peladilles, rosetes, les ametles torrades, confits, carabassa i moniatos torrats... els comensals mengen i xarren, mentre combinen i assaboreixen, una copeta d’anís, kola, menta o altres licorets de la Botelleria.

Definitivament, el Nadal a Aielo té identitat pròpia i única. Amb un receptari típic que caldria no deixar mai d’elaborar, a poc a poc, estem afegint receptes noves i modernes que poden ser perfectament compatibles amb els dolços “de tota la vida”.

Us deixem l’enllaç de la recepta del torró de gat, tan aieloner.

 https://historiadeaielo.blogspot.com/2010/12/el-rebost-de-maruja-torro-de-gat-qui-no.html


Bon profit i bon Nadal.

Text Mª Jesús Juan Colomer
Fotos Mª Amparo Molla Colomer
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario