Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 12 de agosto de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 56.-Amparo Mompó Martí (12/08/1921 – 08/06/1998).


Naix al carrer Ponent, 16
Pares: Juan Bautista Mompó Vidal (1886) i Trinidad Martí Bataller (1888).
Iaios paterns: Juan Bautista Mompó Juan i Gabriela Vidal Sanz
Iaios materns: Antonio Martí Nicolau i Josefa R. Bataller Bellot
El pare, Juan Bautista, era paperer, treballava al molí de La Clariana, conegut al poble com a Mauro. El matrimoni format per Batiste i Trinidad va tindre set fills: Maria, Teresa, Carmen, Lola, Amparo, Ramon i José María.
Amparo va nàixer al carrer Ponent, on es va criar amb tots els germans fins que es va casar amb el jove Francisco Castelló Mompó Parot i traslladaren la seua nova residència al carrer sant Vicent, on viuria tota la vida.


Amparo i Francisco tingueren tres filles: Amparo, Maria i Paquita.
Amparo no va anar a treballar, a cap lloc fixe, es dedicava a realitzar les faenes típiques del camp i de temporada, com tallar vara, collir olives, ametles, netejar raïm... i de vegades també servia en algun bar del poble, en algun esdeveniment familiar. Era una dona molt familiar “unia a la família”, li agradava molt jugar a cartes, a la brisca, al cinquet... en companyia dels nets asseguts a la taula i a la vora de la llar, i desfruitava visitant a la germana a la qual apreciava tant.
En estiu la germana anava a fer mercat als pobles de la costa, a platges turístiques com Peníscola, i Amparo acostumava a anar a ajudar-la. A l’apartament també acudien les filles i els 8 nets que tenia, per a passar un bon estiu, tots junts amb ella.
Finalitzaria la seua existència l'any 1998, amb 77 anys. Hui compliria 100 anys!

No hay comentarios:

Publicar un comentario