Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 18 de octubre de 2015

Llinatges d’Aielo: Colomer, Ferri i Vidal.

Al bloc d'història ens interessa saber tot al voltant d'Aielo de Malferit, és per això que busquem, mirem els webs, preguntem i tambè escoltem a qui sap coses. I el que sabem ho compartim amb vosaltres. Per la qual cosa hui us mostrem un bloc que complementa informació sobre els llinatges. Si, així és, sabem d'un bloc- amic que en sap molt sobre el tema.

Per a un aproximació en el coneixement i aprofundiment de la història dels cognoms aieloners, recomanem la lectura de l'interessant bloc de l’amic i descendent d’Aielo, Paco Coloma Colomer. El bloc porta per títol 

I és un bloc realment interessant.

Paco Coloma, ha reconstruït la història familiar dels Colomer d’Aielo de Malferit, i altres dues famílies també d’Aielo que emparentaren entre elles.

I ho fa amb fotos i amb biografies detallades que configuren l’arbre genealògic. És tot un plaer endinsar-se en la vida d’aquelles persones i no solament per als que porten els cognoms i tinguen curiositat per saber, també per a la resta d’amants de la història i de les seues coses.

Llegint el text trobem alguns dels aieloners emprenedors que degut a la no vinguda del tren per estes terres, buscaren i seguiren els rails de ferro fins a la veïna comarca de la Costera, assentant-se a Canals i Alcúdia, on formaren família i crearen negocis, Bernardo Vidal, Ramón Colomer, Jacinto Ferri...

Llàstima, que aquell intent de portar el tren a este poble acabara en res... això obligà a situacions com la que mostrem, empresaris que necessitaven tenir les vies del comunicació a prop per poder portar endavant amb èxit el negoci.

Aquells valents homes i dones, mai oblidaren el seu poble Aielo, ací tenien la casa paterna (els Ferri al carrer Major i els Colomer i Vidal al carrer sant de la Pedra), participaven activament en la vida del poble i així cal destacar entre altres exemples la important contribució i no escasa almoina cedida per a la construcció de l’Hospital Beneficència a l’any 1912.

Foren grans empresaris i orgullosos del seu origen mai deixaren de reconèixer Aielo com el seu poble i dels avantpassats, principi dels seus arrels.


Equip de redacció del bloc

No hay comentarios:

Publicar un comentario