CONTES PEL MÒBIL
un llibre de relats que conta una història d’Aielo de Malferit
Esta vesprada, a l'IES Jaume I d'Ontinyent, s'ha presentat el llibre "Contes pel mòbil", del qual són autors vuit escriptors de la Vall d'Albaida. L'acte ha sigut presentat per Mª Josep Garcia, presidenta de l'IEVA i per Joan Olivares, autor del pròleg, i ha comptat amb la presència dels autors i de diversos mitjans de comunicació.
"Contes pel mòbil" és el resultat d’una iniciativa de l’IEVA, (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida) que vol amb esta publicació bianual, promocionar la literatura feta en valencià per autors de la comarca. L’espenta del llibreter Ximo Soler d’Aielo, que regenta la Llibreria d’Ontinyent, junt a Carena editors, han contribuït a que el llibre després d’anys de preparació eixira a la llum.
És una lectura destinada sobretot als joves estudiants d’institut. Esta és la raó que justifica el títol escollit per a estes històries perquè segons el pròleg escrit per Joan Olivares, l’escriptor de la Vall que ha encapçalat la iniciativa, “són contes joves, contes actuals, contes amb vida”, com el sector de gent a qui van adreçats fonamentalment.
El llibre agrupa els textos de vuit autors que han plasmat, cadascú del poble que més coneix, el passat històric o inquietuds, bé observades, bé viscudes. Perquè el nexe d’unió és que totes les històries parlen de la vall d’Albaida. Hi ha molta varietat temàtica, cadascú ha escollit lliurement què volia escriure i també hi ha varietat en els pobles representats: un autor de l’Olleria, altre d’Ontinyent, de Quatretonda, d’El Palomar, de Beniatjar, d’Albaida, de Montaverner (que viu a Albaida) i també hi ha un text, El Regaera, d’una autora d’Aielo de Malferit.
Mariló Sanz* ha col·laborat en este llibre escrivint una història del passat d’Aielo, la vida d’un volantiner molt conegut des de sempre al poble. I és més conegut encara des de fa uns anys perquè Mariló va ser coautora d’un treball de tradició oral que va aportar un grapat d’informació sobre qui era en realitat el personatge,(que en Aielo es conegut amb el malnom de Rana) i en què consistia el seu ofici i la seua vida.
La història de El Regaera ( nom artístic del volantiner) que es pot llegir en “Contes pel mòbil” ha estat basada en l’article resultant del treball fet preguntant als familiars i que es publicà en el llibre de festes de l’any 2003 a Aielo de Malferit: “Volantiners a l’hostal de la plaça”.
Encara que part del contingut siga similar, el relat que ara podem llegir té la peculiaritat d’estar escrit en primera persona, la qual cosa el converteix en un text molt diferent. I és que l’autora ha posat a Leopoldo Castañeda, que era el seu nom vertader, com narrador de la seua vida deambulant de poble en poble i és així com va mostrant tot el que la seua memòria arriba a recordar, que no és poc.
Joan Olivares i Mª Josep Garcia en un moment de la presentació del llibre
Emprar la primera persona acosta el personatge al lector, per això en acabar el relat sentim com si el personatge fóra algú proper: El Regaera o Rana o Leopoldo, es converteix en arribar a l’ultima pàgina en un ser entranyable que ens ha mostrat la realitat social d’un temps determinat, l’estampa de la plaça de l’Aielo del passat on tenien lloc les actuacions i l’evolució d’un ofici que a hores d’ara no té res a veure amb el dels inicis.
Són textos adreçats als joves, però també els adults ho passaran bé llegint estos relats i concretament l’escrit per Mariló, per traure a la llum la vida d’un passat no tan allunyat que molta gent encara pot recordar.
Calabuig
* Mariló Sanz Mora és mestra logopeda i col·laboradora habitual del blog. Amb este llibre que hui presentem té un total de vuit publicacions, entre les quals hi ha quatre contes infantils i un sobre la història de Caixa Ontinyent per a xiquets, també és coautora de 2 llibres de la col•lecció de la Biblioteca d’Aielo i de nombrosos articles sobre història i tradició al poble.
La notícia en Ontinyent Digital
.
No hay comentarios:
Publicar un comentario