Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 1 de noviembre de 2018

RECORDANT LES TOMBES DE 1918. Per Mª Jesús Juan Colomer




El nostre cementeri també amaga nínxols amb anècdotes històriques que bé mereixen una visita i record. Enguany proposem un passeig per les tombes centenàries de l’any 1918, conservades al cementeri, un homenatge a l’any de la grip o “la cucaracha” com era coneguda aquella grip mortal que afectava al poble i tantes morts va porta i tantes morts va ocasionar.


Sis lapides son testimoniatge centenari i silenciós de vivències d’un temps llunyà, a la mateixa entrada del cementeri a la part dreta i esquerre, on feren els primers enterraments, a partir de l’any 1913, que inauguraren el cementeri. Poques o moltes, segons es mire, en aquells anys algunes persones eren soterrades en nínxols i les làpides han patit canvis, o simplement han estat canviades per altres més modernes i practiques. També cal recordar que abans es soterrava a terra, marcant-se el lloc de la tomba amb senzilles creuetes de fusta o ferro. Estes tombes foren eliminades en una de les reformes del cementeri fa uns anys.



Quines serien les histories d’aquestes persones?

HERMINIA LIÑANA SANCHO.  
10 noviembre 1918. 
R.I.P. 
Rogar por ella.


El pare era Jose Liñana, metge natural de Moixent i la mare Rafaela, natural d’Aielo, Herminia va nàixer a Agres a l’any 1883 i moriria de grip amb 35 anys. Casada amb el mestre moixenti Leonardo Carreres. Junt a ella estan també soterrats els seus dos fills, que moriren albaets, Rafael, amb 5 anys, a l’any 193,  i Pepito, amb 3 anyets, en 1920, dos anys desprès de la seua mare.  


D. IGNACIÓ CASTELLÓ COMENGE.  
Falleció el 8 de agosto de 1918. 
A los 69 años de edad. 
R.I.P.
Su hija nietos y padre no le olvidan.



Naix a l’any 1849, llaurador, en el moment de la seua mort era viudo de Josefa Ortiz Comenge. El matrimoni tenia tres fills, i vivia al carrer Sant Llorenç.

JOSE R. MARTÍNEZ BELDA.
 5/10/1918, a los  37 años. 
R.I.P
Su tio Fermin Belda


Va nàixer a l’any 1881, i era llaurador, expirant a la seua casa al carrer Travessia del Carmen. Casat amb Mª Presentación Magdalena Castelló Gironès. Del matrimoni naixeren  dos fills.

Mª CONSUELO DOMENECH NADAL  
Fallecio 24 diciembre 1918
a los 23 años de edad 
R.I.P
sus desconsolados padres y hermanos.



Soltera, nascuda a l’any 1895, moriria també de la grip. Habitava al carrer Sants de la Pedra.

ROSARIO BOLUDA GIL
18 octubre 1918
a los 54 años 
su esposo e hijos
R.I.P 


Natural de l’Olleria, nascuda a l’any 1864, casada amb Jose Cerdà Almiñana, residien al carrer Sants de la Pedra amb els seus 3 fills. Moriria de la grip que devastava el poble.

SECUNDINA CALATAYUD APARICI  
20 diciembre 1918 
a los 63 años
R.I.P
Sus hijos

 
 Nascuda a l’any 1855 i moriria amb 63 anys, al carrer Sants de la Pedra. Esposa de Joaquin Martínez Gironès, difunt. Tenien 9 fills.

Per sort, encara es mantenen en el nostre cementeri antigues làpides que deurien ser patrimoni funerari aieloner i caldria conservar.

Dijous 1 de novembre 2018
Tots Sants
Mª Jesús Juan Colomer


No hay comentarios:

Publicar un comentario