Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 21 de octubre de 2024

Discurs lliurament distincions 9 d'octubre 2024

 


Senyor Alcalde, Corporació Municipal, autoritat eclesiàstica, veïns i veïnes.

En sec molt satisfeta en el meu nom i en nom dels premiats d’este any, per este reconeixement i per escollir-me per a dir unes paraules en nom de tots. Agrair als diferents Consells que ens nomenaren i premiaren. Cada persona que estem ací no esperaven este gran honor i és sentim tan humilment agraïts i valorats! Orgullosos i orgulloses de poder aportar un poc de nosaltres per contribuir a millorar un Aielo que tots portem al cor.

Diuen que “D’AIELO AL CIELO Y DEL CIELO HAY UNA VENTANITA QUE SE VE AIELO”. Segur que des d’esta finestra tan singular estan tots els nostres avantpassats mirant-nos, com millorem el poble heretat, que, a poc a poc va engrandint-se, urbanísticament i culturalment... que la nostra joventut ja no té barreres per eixir fora o a l’estranger, i porten el nom d’Aielo de Malferit per tot arreu, i són capaços d’ocupar llocs importants en l’actual societat digital que ens ha tocat viure.

-Juanito Dordà “el sagristà", per la teua saviesa popular i bona memòria, estar a disposició de tothom i mantindré l’essència d’Aielo.

-Joaquín Martí “Ximo torero”, pel teu amor incondicional al camp i els animals, per mantindré la tradició d’un bon llaurador.

-José Luis Sebastian “el ti puro”, per la seua llavor en la docència i especialment la seua dedicació a l’esport aieloner,

Esteu premiats, enhorabona!

Jo, premiada per l’apartat de cultura... vaig tindre una gran mestra, la meua tia Pepica Colomer, a qui sempre li estaré agraïda per haver-me ensellat la professió de bibliotecària, una vocació que disfrute diàriament. Associada a ella he pogut desenvolupar una altra faceta: el coneixement de la història local i oral i tot allò que envolta l’existència d’Aielo que tant m’interessa. I el més important donar-la a conéixer... sempre desitjant que la gent del meu poble siga coneixedora de la seua história,  sempre esperant que aprenguen de la seua terra.

La gent sabedora acostumen a contar-me històries, anècdotes, dites... sempre referent a temps d’abans, moltes vegades amb nostàlgia.

Recorde a tantes persones, i n’oblide el muntó de cròniques comptades amb tant d’estima. Un llarg llistat de gent, que volien explicar-me el seu coneixement amb la finalitat que divulgarà i no perdre allò que sabien... són paraules heretades que no oblidaré.

Hui poc queda ja de tot aquell món rural que en narraren homes i dones, amb la seua saviesa casolana... TOT ES CULTURA POPULAR, CULTURA AIELONERA.

De vegades és difícil parlar amb la gent jove de les seus arrels, i menys posar en practica tradicions perdudes, però antigament i especialment entre la gent major estaven molt presents diàriament, segur que tots els que estem ací recordem algun costum del passat ja desaparegut.

Vos faré memòria en dos anècdotes... recordeu una frase que ara ja no s’escolta AI MARE LA CAMA!!! A quants “aulets” del poble l’heu escoltada està frase?  i ara?...

Una altra expressió que escoltaven molt era... QUÈ EN MUIC!!!... recorde que l’any 1999, al festival de Nino Bravo, va vindre invitat, el màgic Andreu, recordeu la gràcia que li feia esta frase?, es va passar tota la seua actuació repetint-la... I ara l’escoltem?

Estic deixat per escrit les meues investigacions, moltes d’elles les he dut a terme al costat i amb col·laboració d'una gran professional Mariló Sanz a qui li agraïx els anys d’amistat i treball coordinat.

També lluite des del blog Història d’Aielo de Malferit, ferramenta que s’ha convertit en necessària per a treballar la nostra societat als Centres Docents, amb la finalitat de no perdre la nostra cultura, les nostres vivències, les nostres festes, i paraules pròpies, entre altres.

En d'ocupar-se del nostre patrimoni lingüístic, el nostre IOS que ens identifica, i frases o exclamacions ara ja quasi en l’oblit.

Del patrimoni urbanístic i arquitectònic, és el cor d’Aielo, els carrers i carrerons, les cases, els monuments...

Sense oblidar el patrimoni natural, les fontetes, llomes, serres, aiguamolls, paratges naturals, tot el terme...

I el patrimoni cultural i artístic, com la ceràmica devocional... tot és i forma part de la nostra cultura, conservem-lo, i fent-ho per Aielo!!!

I seguim divulgant a les noves generacions. Caldria que des dels Centres Educatius s’educarà en el coneixement del poble...

No abandonem allò que és nostre, lluiten! Cal que la jovenalla siga coneixedora del seu terreny, de les seues tradicions i personatges locals i així més estimarà la seua població. Coneguen el passat coneixeran el present!. Mostrem-los l’estima que tots tenim al nostre Aielo, als que vivint ací, els de fora i als visitants.

I tot açò ens toca dur endavant entre tots... tenim l’obligació moral de narrar,  i estar oberts a escoltar tot allò que configura les nostres arrels, la nostra societat menuda i acollidora, amb els nostres defectes i virtuts, plena de gent emprenedora i treballadora. Són nosaltres, els que hem de defensar i no abandonar, ni deixar morir allò que ens identifica pel pas del temps.

No deixem que Aielo es globalitze, i es transforme en un poble més, sense personalitat pròpia. Guardem com un tresor els nostres cants i balls, costums i gastronomia, literatura i etnologia... tota la cultura que ens rodeja ens fa com som!.

Però també la tradició és mantindré allò que són, però també és canvi, és evolució, i adaptació als nous temps, necessaris i complementaris.

Si en permitiu uns records d’aquells anys, per valorar el passat i la llavor dels que ens precediren.

Jo de menuda recorde al meu pare Juanito al cine patronat, portant la màquina del cinema i passant les pel·lícules d’indis i vaquers, espanyolades i clàssiques americanes... també el recorde tocant les campanes de l’església, jo anava amb ell de menuda al campanar i recorde que en deia “posat en eixe raconet i no et meneges”, i ell amb la cama i les mans movia les cordes i feia sonar aquelles grans campanes amb un soroll que et deixava muda i tremolosa.

El temps avança, agrade més a uns que a altres, cada generació crea les seues pròpies costums, que es mesclen amb el passat suavitzant-les i, es prepara un futur més lleuger i conseqüent amb el pas dels anys... és llei de vida!!!.

I per a finalitzar, diguem tots amb orgull:  JAS, D’AIELO SERÀS I NO T’ENGANYARÀS!

 

Maria Jesús Juan parlarà en nom de tots els guardonats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario