Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 1 de mayo de 2017

LES LLAGUES DEL STM. CRIST DE LA POBRESA, Patró d’Aielo de MalferitCants religiosos que formen part de la cultura i tradició musical popular d’Aielo de Malferit.
Este càntic és una manifestació de la pietat i fa referència a les  Cinc Llagues, les cinc ferides que va rebre Jesucrist en la crucifixió: “A la Llaga del pie izquierdo”, “A la Llaga del pie derecho”,  “A la Llaga de la mano izquierda”, “A la Llaga de la mano derecha” i “A la Llaga del Santisimo Costado”. 
Són cantades per homes i dones, que de forma voluntària i desinteressada  acudeixen tots els anys a la cita (setmana abans del diumenge de Rams). Esta composició de música vocal religiosa s’hi ve cantant sense interrupció des que va ser composada en honor al Patró d’Aielo: el Santíssim Crist de la Pobresa.
A Aielo hi havia gran tradició a la Tercera Orde de Sant Francesc, representada pels franciscans d’Ontinyent,  qui popularitzaren la Passió de Crist mitjançant la devoció a les Cinc Llagues. Els franciscans influirien decisivament en l’organista aieloner José Ramon Juan Cerdá, seguidor i devot de l’experiència mística de Sant Francesc d’Assis, i composaria esta magnifica peça musical religiosa de caràcter popular i de gran solemnitat.
José Ramon Juan Cerdá (1859-1955). (Col.lecció Adela Mas Juan)
Les composicions de José Ramon Juan Cerdà (1859-1955), organista d’Aielo i mestre de música son majoritàriament del gènere religiós. Va composar, entre moltes altres, els Gozos Solemnes al Santisimo Cristo, las Llagas al Santisimo Cristo, Ave Maria, Flores a María Santísima, Dolores de la Virgen, Salve Maria, Tota Pulcra, Trisagio, Belén.
Amb este escrit hi va la demostració de la nostre estima, record i admiració a un gran organista aieloner, des d’este blog aboquen la idea de rendir-li homenatge, per a que les futures generacions  siguen coneixedores que va ser un músic d’un gran nivell en el camp de la música religiosa, deixant profunda empremta en el nostre poble. Els veïns d’Aielo d’abans gaudiren i escoltaren música sacra de qualitat, i moltes vegades eren peces composades per a l’ocasió concreta pel mateix José Ramon, i eren tocades emprant el magnífic orgue que posseïa l’església sant Pere Apòstol d’Aielo de Malferit des de l’any 1836, ja mencionat per Madoz degut a la seua qualitat i presencia, i desgraciadament destrossat durant la guerra civil. El seu treball va servir per a culturitzar musicalment als nostres avantpassats i divulgar la música entre els nostres paisans, es de justícia que nosaltres també divulguem els seu treball i composicions no deixant que s’obliden.

Josefa Juan (Pepica la sarroneta) 192.-2012.
Col.lecció d'Amparo Sanz Juan)
Un record especial també a Josefa Juan Doménech (Pepica la sarroneta), que tocava l’armonium  en l’església i preparava a la coral mixta un mes abans del Novenari a sa casa amb  l’armonium de les mongetes de la Beneficència que ella custodiava i s’encarregava de tindre’l sempre apunt i ben afinat. Actualment és Adrián Martínez qui prepara i modera la veu dels cantadors i qui acompanya musicalment les veus corals, també col·labora en esta tasca Javier Egea.

Mª Jesús Juan Colomer
Video: Rafa Ortiz Mora

No hay comentarios:

Publicar un comentario