Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 7 de agosto de 2022

Sant Engraci Màrtir i els soldats d’Aielo, l’any 1971.


La nova imatge de sant Engraci data de l’any 1942, i va ser costejada pel matrimoni format per Victor Reig i Teresa Juan.

A partir d’aquest any, i dirigit pels coneguts rectors de Gata, D. Manuel i D. Francisco Castelló Quilis, encetaren a Aielo un costum que perduraria fins a la desaparició del servei militar obligatori. Consistia aquesta tradició en que tots els jóvens aieloners que estaven acomplint el servici militar, acudiren a les festes patronals, per participar a la processó de sant Engraci Màrtir, i portar, a muscles, al Sant patró. Els soldats desfilaven al pas de la musica, manifestant el fervor i la devoció, custodiant la imatge i darrere de la bandera de sant Engraci. Tots els anys, es podia veure una representació dels tres exèrcits: terra, mar i aire. Era una processó molt emotiva. El veïnat s’adonava dels quintos de cada any. Les xiques admiraven als soldats, amics, nuvis i coneguts, i els pares, devanits, miraven desfilar als seus fills.

Aquest any 1971, podem veure al mariner, Juan Egea Colomer, portalet; com a soldat de l’exèrcit de terra a Daniel Calabuig, el mestret; i representant a l’aviació, a Ramon Juan Barber, repeló. Escortats per la comparsa Jovanes, que estava formada per un grup de joves, vestits de romans, igual que la imatge de sant Engraci, al que acompanyaven en tot moment.

Fotografia cedida per Ramon Juan Barber

No hay comentarios:

Publicar un comentario