Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 25 de agosto de 2022

Els Insa de Malagón emprenedors d’origen aieloner.


L'any 2015 es va posar en contacte amb mi una xica, natural de Malagón (Ciudad Real). Virginia Moreno Mayoral semblava una persona jove, inquieta, volia conèixer i indagar sobre l’origen familiar, l’arbre genealògic, curiositats, si encara vivia algú de la família al poble... durant uns mesos li vaig facilitar tot allò que sabia, moltes de les famílies que emparentava actualment ja no resideixen al poble... altres branques de l’arbre ja fa temps que s’extingiren i no queda ningú... Va obtindre un llarg arbre i un grapat de vivències. Ens diguérem adeu i poc més... Enguany, després de 7 anys, vaig rebre un correu assenyalant que venia a visitar el poble, desitjava saludar-me personalment, ella juntament amb el seu germà i els pares.


A l’ombra dels arbres de l’Eixample, en ple mes d’agost, explicaren que el seu parent, BAUTISTA INSA MARTÍ (1859) procedia d’Aielo, i que l’avi Bautista Insa anava a Malagón a vendre oli, i tornava a Aielo carregat de farina, fins que com aquell poble li agradava més, es va quedar a viure allí, amb la seua dona també aielonera, Teresa Vidal Bernabeu. Era tractant i comerciant, i va comprar el palau al notari de Malagón.

Els homes i dones d’Aielo sempre tan emprenedors!!!.


Obriria un forn de pa, i, com no podia ser d’altra manera, li posaria per nom PANADERIA INSA, actualment la família encara conserva obert al públic aquesta panaderia més que centenària, i, com els cognoms aieloners ja han desaparegut, ells orgullosament el mantenen en lletres ben grans amb el nom de la CASA INSA, on es venen boníssimes pastes casolanes fetes per ells de forma artesanal.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario