Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 11 de marzo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 16. Mª Desamparados Barber Martínez (11/03/1921 – 04/05/2016).


Naix al carrer  Sant Antoni, 67

Pares: Francisco Valentín Barber Martí (1891) i Mª Pilar Martínez Juan (1895).

Avis paterns:   Juan Bautista Barber Calabuig i Rosalia Martí Martínez

Avis materns: José Martínez Juan i Vicenta Juan Vicent

El pare, Francisco, realitzava moltes faenes que calia doblegar el llom, jornaler, sereno i enterrador. També es dedicava a totes les faenes del camp, anava a l’Era a fer parves, com tenia matxos era ell qui trillava. Feia llenya a la serra, per als forns de vidre de l’Olleria traslladant les branques i troncs amb el carro, també tallava i recollia llenya per als forns d’Aielo que el buscaven. Conegut amb el malnom de Cigala, i també, pel Sereno a causa de l’ofici que exercia. La seua dona i mare de Maria era coneguda com a Pilar Botja.

Francisco i Pilar es casaren l'any 1918, a la capella del Santíssim Crist de la Pobresa, com era costum en aquells anys. Francisco tenia 27 anys i Pilar 23.

Del matrimoni naixeren tres fills i quatre filles: Juanito, Maria, Antonio, Amadeo, Pilar, Xelo, i Pepica. Tots vingueren al món a la casa ubicada al carrer sant Antoni, on encara i actualment viu la filla Pepica.

Totes les filles es posaren en amo des de ben menudes. Pepica, que estava en amo en una casa d’alcoians, recorda que eren tantes les xiques d’Aielo de Malferit a Alcoi que quan eixien a passejar era tot un comboi saludant-se unes a altres.

Maria, estava en amo a Aielo, a casa de D. Conxa i D. Manuel, els seus mestres. Com era la xiqueta major i posseïa un temperament obert, era ella la que tenia cura de tots els germans.

L'any 1946, Maria casaria amb Fermin Martí Martínez. Del matrimoni nasqueren dos fills, i una filla: Fermin, Maruja i Paco.

Era una dona amb moltes inquietuds, amant de la família i una gran apassionada de la lectura. Moriria l’any 2016, a 95 anys.

Hui compliria 100 anys!

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario