Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 22 de marzo de 2021

ESCOLES VELLES (1931-2021)... 90é aniversari!

 


El diumenge 22 de març de 1931, a les 11 del matí, es va procedir a la inauguració del nou grup escolar. Per fi Aielo tenía escoles noves!. 

Van ser valuosos els esforços finals per aconseguir-ho, de l’alcalde Vicente Barber Calabuig i dels predecessors que van iniciar els tràmits. Cal ressaltar l’ajuda desinteressada de Bautista Aparici, que va fer donació dels terrenys i en 1931 va lliurar un important donatiu de 10.000 pts. I moltes altres donacions monetaries. També tots els aieloners col·laboraren en la construcció d’este edifici, alguns amb mà d’obra i altres aportat la seua cavalleria o donatius en metàl·lic.

Els actes que es feren aquell assenyalat dia són contats per l’ex-alumne Vicente Sanz Belda (tenia 9 anys): “Els xiquets vam eixir de l’escola vella que estava en els baixos de l’Ajuntament, i en la plaça esperarem junt a les xiques que havien partit formades des de l’escola on estaven elles (a casa de D.Maria la Mestra), a que s’uniren a nosaltres les autoritat. Tots junts partirem cap a l’Eixample, pujaren pel carrer del Mig, fins el carrer Major fins arribar a la nova escola.

A cada xiquet dels mes majors, el mestre D. Leonardo ens havia donat un arbre, jo portava el més gran per ser el major, quan vam arribar a l’escola el mestre ja tenía fets els clots; nosaltres van posar l’ arbre i van tirar la terra. I encara està allí”.

Pepica Colomer Sanchis, ex-alumna (tenia 10 anys) també va inaugurar l’escola, recorda:

“No sé per quin motiu vam partir a les alumnes, unes es van quedar en casa de Dª. Maria, al carrer Vell, i altres ens dugueren a la classe de l’Hospital Beneficència, junt a una mestra que no recorde el seu nom però estigué poc de temps. Nosaltres a la inauguració de l’escola eixirem des de l’Hospital”.

Tots els actes foren acompanyats per la banda de música d’Alfarrasí.

Començava una nova etapa per als alumnes i mestres d’Aielo. Ja es disposava d’un nou grup escolar, molt ben equipant i amb una bona i seleccionada biblioteca escolar, i a més, es contava amb un nombre necessari de classes per poder augmentar la plantilla de mestres. Ara en serien més, a l’escola de xiquets estarien els mestres Leonardo Carreres com a director, Alejo Ferri Llagana i Eduardo García. Estos dos mestres estarien poc de temps, i foren rellevats pel mestre d’Aielo Miguel Ferrandiz Bataller, i per Manuel Bermúdez Fuentes, que va vindre a Aielo en 1933.

Com a mestres de les xiques estarien, Maria Arabi Molina fent les funcions de directora, amb Elvira LLovet Ferrer i Joaquina LLorens Casamajó. Encara que en 1933 ja trobem a Conxa Miralles Ramón, dona del mestre D. Manuel Bermúdez.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario