Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 12 de diciembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 89.- Estanislao Castelló Sanz (12/10/1921 – 16/02/1933).

 Naix al carrer Sants de la Pedra, 95.

Pares:  Jose Rafael Castelló Castelló (1888) i Maria Rosa Sanz Francès (1895).

Iaios paterns:   Estanislao Castelló Sancho i Mª Teresa Castelló Juan.

Iaios materns:  Francisco Sanz Barber i Josefa Francés Justa (Moixent).

El pare, Rafael, era conegut com “Estirlau”. El malnom venia del nom propi del iaio patern Estanislao, de professió jornaler. Una saga familiar, els Castelló, amb llarga història i plena de personatges.

La mare, Maria Rosa, amb el malnom de “Parota”. El matrimoni, format per Rafael i Maria Rosa, va tindre tres fills: Rafael “Esquilaor”, Francisco i Estanislao, el nostre protagonista.

Una tia del nostre protagonista, la tia Vicenta, a la dècada dels anys 1920, casaria amb l’aieloner Vicente Juan Vidal “sardina”, i se n'anaren a viure a Bocairent. Vicente aniria com a llumener de la fàbrica de Llum d’Aielo “Sociedad Hidro-elèctrica Ayelense” (en aquells anys la Central donava llum a Ontinyent, Bocairent i l’Olleria, a banda d’Aielo, i tenia moltes expectatives en ampliar a altres poblacions). Vicente era també accionista de la Central de la Llum. A Bocairent seria conegut com a “Vicentico el llumener”. El matrimoni tindria quatre fills, actualment encara resideixen a Bocairent. Allí viuria el matrimoni aieloner fins a la seua mort, estan soterrats al cementeri bocairentí.

La mare d’Estanislao, Maria Rosa “parota”, moriria molt jove amb tan sols 34 anys, a l’any 1927. En aquell tristíssim moment, vivien a la plaça de Sant Engraci. El pare, viudo amb tres xiquets xicotets, anys després, tornaria a casar-se, per segona vegada, amb Josefa Martínez Belda “Rabosa”. D’aquesta nova unió, naixerien els fills: Pepe, Rafaela i Joaquim.

Estanislao, va cessar de xicotet, amb tan sols 11 anys d’existència a aquest món, el mateix dia de la Pilarica de l’any 1933, seguiria a la mare set anys després.

 Hui compliria 100 anys!

No hay comentarios:

Publicar un comentario