Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 5 de mayo de 2019

FOTOTECA: DIA DE LA MARE.


Retrat de la mare Mª Concepción Penalba Castañeda, amb el seu fill Vicente  Belda Penalba, l’any 1924. Conxa, naix a poqueta nit, als freds del mes de desembre de l’any 1896, al carrer Sant Llorenç. Filla del  jornaler Batiste i Mª Josefa. 

A 24 anys es casaria, l’any 1920, amb el jove Vicente Belda Marti (Dentetes), i de la seua unió naixeren dos fills, Conxa i Vicente.   

Era una bona cuinera, pertanyia al grup de dones que en la temporada de la matança del porc anaven per les cases, guisant i embotint les llonganisses, botifarres, xoriços i tota classe d’embotit. Ella era una de les bones, de les que aconseguia el punt necessari de les salses, es deia que tenia “bona mà”. Una curiositat sobre les botifarres d’Aielo és la que ens contava una dona del poble, que en una fira de València, va vorer unes botifarres, distingint-les de la resta exposades, notant clarament que eren d’Aielo per la manera d’estar nugades, tan característica del poble.  

Al llarg de l’any, Conxa, dona treballadora, també vendria llet a la seua casa, llet de les vaques que pasturava l’home. Moriria l’any 1968, amb 72 anys. 

La fotografia es una encisadora composició plàcida i estudiada,  on la mare mira al fill col·locat en una adornada cistella amb flors, realitzada a un estudi fotogràfic, pareix una composició molt actual. 

Arxiu Fotogràfic Biblioteca Municipal “Degà Ortiz i Sanz” (Col·lecció: Amparin Martí Penalba).
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario