Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 28 de abril de 2019

SAPS QUE?... SANT VICENT FERRER I LA CAMPANA DEL COMBREGARS.





Continuem celebrant les pasqües i arriba EL DILLUNS DE SANT VICENT FERRER, dilluns segon després de la Pasqua Florida, tornem al camp a menjar-se la mona, a seguir amb els jocs i cançons populars. Però hi ha detalls del dilluns de Sant Vicent Ferrer, que potser ens passen inadvertits, perquè no recordem tradicions i costums d’abans...  Xicotes detalls i particularitats d’una festa popular i nostra, on celebrem la processó dels Combregars dels Malalts i a continuació anem a celebrar-ho amb bons esmorzars amb les quadrilles d’amics.

Sabeu que la campana que es voltejava el dilluns de Sant Vicent era la del Santíssim Crist de la Pobresa, la dels Quarts, per la qual cosa és coneguda també amb el nom de la campana dels Combregars. Dedicada al Santíssim Crist de la Pobresa i es coneix amb aquest sobrenom perquè toca els quarts. Fou modelada per la casa Roses d’Atzeneta d’Albaida l'any 1904, i mira cap a l’Eixample (carrer Església), cap a llevant. Té 84 cm de boca, una vora de 8’ 5 cm i un bronze amb 73 cm d’alçada. Aquesta campana deu pesar al voltant de 343 kg.


Podem llegir inscrit :

“A EXPENSAS DE D. JOSÉ R.COLOMER SIENDO CURA D. EUSEBIO GARCIA Y ALCALDED.ENRIPE ORTIZ” i a un nivell inferior: “SANTISIMO CRISTO DE LA POBREZA. TEN MISERICORDIA D NOSOSTROS”*

Una garlanda recta vegetal separa les frases de la decoració del mig cos. També s’hi veu la marca del fonedor que és un gran escut espanyol borbònic envoltat en arc amb La inscripció “VICENTE ROSES E HIJO” i baix” ADZANETA.”



Mª Jesús Juan i Mariló Sanz
Fotos: 
Rafa Morant i Noelia Vidal

No hay comentarios:

Publicar un comentario