Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 3 de febrero de 2018

La Candelària i sant Blai Gloriós







2 de febrer: DIA DE LA CANDELARIA
A Aielo acostumem a dir aquestes dues versions del popular refrany: “Si la Candelària riu ja estén en estiu, si la Candelària plora ni dins ni fora”





 Festa de sant BLAI GLORIÓS.

És costum el dia de sant Blai acudir a l’església amb cistelletes plenes de rotllets "dormilons" per a beneir, si voleu conéixer la recepta tradicional dels rotllets d’Aielo la podeu consultar en l’enllaç  http://historiadeaielo.blogspot.com.es/2012/02/tradicio-i-festa-de-s-blai-aielo-de.html
Antigament cada cistella s’omplia, al costats dels rotllets, de garrofes per als matxos, panís per a les gallines i un trosset de pa per al gat, els animalets del corral de casa.



 Del calendari gastronòmic aieloner, hui 3 de febrer festa de sant Blai Gloriós “Sant Blai gloriós cura-mos la tos”: 


ROTLLETS DE SAN BLAI “DORMILONS”
3 ous.
3 llimonades.
3 càscares d’oli, 
1 quart de sucre.
Alceu les clares i aneu incorporant els altres ingredients.
Pastant i afegint la farina que admiteisca.
Amb la pasta feu unes boletes i amb el dit foradeu
per donar-li forma. 
Prepareu un plateret amb sucre i un altre amb oli i
encareu els rotllets i al forn.

Bon profit i... que sant Blai ens cure la gola!. 




1 comentario:

  1. Les festivitats de Sant Blai i la de la Candelaria venen associades entre els rècords de la meua en.Una i altra és celebraven a les nou del matí en la parròquia. A elles acudiem els escolars amb els respectius mestres. Com si fora una activitat extraescolar, una vegada finalitzada litúrgia, tots nosaltres anàvem a l'escola una vegada deixats els rotllets a casa.En la Candelaria, el senyor retor, repartia entre tots nosaltres les candeletes. En el seu repartiment tots nosaltres esperàvem que ens pertocara una candeleta de color roig i estàvem també atents al moment de poder encendre-les. Respecte al dia de Sant Blai Gloriós , ma mare que el dia anterior havia pastat els rotllets,preparava la cistelleta. En el fons d'ella panís per a conills i les gallines i que era tapat per un mantellet blanc. Damunt d'ell els rotllets de Sant Blai.Ma mare es guardava en la despensa en un estant alt, on els menuts de la família no arribàvem. Cada vegada que demanàvem un rotllet estàvem obligats a resar un Padrenuestro.

    ResponderEliminar