Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 25 de diciembre de 2016

FOTOTECA: Nadal




Josefa Colomer Sanchis a l’any 1952, junt al betlem fet per ella mateixa, totes les figures van ser fetes en tela de filtre. 

Era tradició muntar a totes les cases del poble bonics naixements, betlems que feien utilitzant ceps, troncs, argelagues, pinyes, romers, pedretes del riu, molsa, farina per imitar la neu... tot era natural i senzill. 

Pepica solia agafar els xiquets del catecisme i anar pel terme del poble recollint tot allò que servirà per al pessebre.... després aprofitava la llar pel gran muntatge,  era tot una gran satisfacció mostrar aquell casolà betlem que era visitat per moltíssims xiquets. 

I allí mateixa, a la vora del naixement, narrava el conte del bou i el ruc, la fugida de la Mare de Déu a Egipte i com es va amagar baix d’una palmera, Herodes i la matança dels xiques innocents i molts altres. 

L’últim dia de l’any l’encantava enviar als xiquets a l’Hostal a vorer el Home dels Nassos, i continuava el seu excepcional Nadal organitzant la cavalcada dels Reis Mags, Pepica va cosir la vestimenta reial que utilitzaren durant anys, buscava els matxos que emprarien els Reis, i també organitzava la visita del Patge Reial. 

Pepica era una enamorada d’estes festes familiars i entranyables, i sempre ha mantes viva la tradició popular ben apresa fa molts anys i transmetrent-la a tots aquells que l’han escoltada. 

Bon Nadal a tothom i Pau al Món!!. 
Arxiu Fotogràfic Biblioteca Pública Municipal  “Degà Ortiz i Sanz”, Aielo de Malferit 
(Col•lecció Josefa Colomer Sanchis).

No hay comentarios:

Publicar un comentario