Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 12 de octubre de 2012

12 d’Octubre: Dia de la PILARICA




La Verge del Pilar és la patrona de la Guardia Civil i per tant la festivitat se celebra, amb tots els honors, en els pobles i ciutats on el cos de Guàrdia Civil està present. 

Antigament hi havia més casernes de la Guardia Civil escampades per menudes poblacions. L’estil i condicions de vida, més rural que l’actual, ho feia necessari. 

A Aielo, fins fa uns anys, teníem l’edifici per recordar-nos que en este poble també vam tindre la presència de la Guàrdia Civil. Les noves generacions no ho han conegut perquè va ser enderrocat l’any 1992 i al seu lloc l’Ajuntament va construir un modern edifici per a diferents usos del poble. Però els qui no som tan joves i hem vist l’edifici en peu, siga ple de vida, siga buit servint de magatzem, sempre hem sabut amb quina finalitat es va construir.

Amb el temps, dins d’unes quantes generacions, tal volta ja poca gent recorde esta part de la història d’Aielo, senzillament perquè les històries posteriors fan que s’oblide la més antiga. Però hui per hui, encara podem tirar la mirada enrere i recordar la façana del Quartell que ens porta a imaginar la vida dins de l’edifici, i encara molta gent, els que tenen més anys i experiència de vida, recordaran alguns dels Guàrdies Civils que passaren per Aielo.



Vista de la façana del desaparegut  quartell, al costat s'hi veu part de les escoles Velles i en un primer pla, l'emblemàtica font de l'Eixample amb gent.


I precisament és gràcies als records d’esta gent que han contat el que van veure i viure, que sabem que al nostre poble també s’hi va fer festa cada 12 d’octubre durant els 54 anys que a Aielo estava el Quartell en actiu.

La Guàrdia Civil va arribar al nostre poble l’any 1914, sol•licitada per l’ajuntament d’aquells anys. Es va instal•lar a l’antiga casa de la Beneficència al c/ Hospital (Fondo). Era la casa asil que havia quedat buida l’any 1913, quan les monges que la regentaven es traslladaren a un nou Hospital.

Mes tard el quartell va canviar de lloc i passaria a ocupar una casa del c/ del Mig (propietat dels hereus del metge José Juan Requena).  Este nou emplaçament va ser transitori i va durar fins la inauguració de la nova caserna l’any 1925 situada a l’Eixample.

La memòria de la gent gran recorda que era costum celebrar el dia del Pilar amb una Missa i després al pati de la caserna de l’Eixample es feia una gran paella de germanor. Conten, que sent el dia 12 d’octubre el primer dia oficial de cacera a tota la Comunitat Valenciana, era com una “tradició” entre els caçadors del poble portar al quartell algunes de les peces caçades, bé conills o llebres de serra, que formaven part dels ingredients de la  paella de celebració de la festivitat.

I així va anar fent-se fins l’any 1968. Quan el Cos de la Guàrdia Civil se’n va anar del poble la celebració del Pilar va acabar.


Celebració de la festa del Pilar al quartell d'Aielo de Malferit durant la dècada de 1950: civils, convidats i autoritats municipalts fan un dinar de germanor.


La imatge de la Pilarica la van deixar a la Parròquia Sant Pere Apòstol, concretament a l’altar de la Verge dels Desamparats, només entrar  a l’esquerra.

Des d’aleshores hi està, esperant tranquil•lament el dia de la seua festa... esperant que devotes de la Verge del Pilar s’apropen i fervorosament ofrenen un ramillet de flors acompanyat d’una pregària.


MªJesús Juan
Mariló Sanz






3 comentarios:

  1. Recorde, de menut, des del balcó d'enfront de la caserna, en l'estiu, quan hi havia algun incendi forestal, els hòmens que acudien al peu de l'escala, per a eixir cap a la serra, a combatre el foc. No tots hi anaven voluntàriament; els mètodes de reclutament devien ser molt contundents, per als "gustos" d'ara...

    ResponderEliminar
  2. En aquest quartell de la Guardia Civil, a més de celebrar la Pilarica, també és va torturar, durant molts anys, a moltissima gent del poble, que tant és va alegrar quan va ser enderrocat en l'any 1992.

    ResponderEliminar
  3. Algun que altre viatge hem fet en la botija,a esta font en ple agost a per aigua fresqueta per a dinar......

    ResponderEliminar