Processó del Diumenge de Rams, dècada dels anys 60, a l'Eixample. El rector D. Juan Sanchis Requena i les autoritats locals, en el moment de la benedicció de les palmes i els rams de llorer.
El preludi de la Setmana Santa era el Diumenge de Rams dia en la que commemorem l’entrada de Jesús a Jerusalem.
El dimecres anterior, dia de mercat en la Plaça del Palau i enfront de l’almàssera del marqués, l’almàssera d’oli més antiga del poble, desgraciadament derruïda, muntava la seua “paraeta” el venedor de palmes que provenien d’Elx. Les palmes grans i groguenques es reservaven per al capellà i a les autoritats municipals, eren prou cares i la gent no solia comprar-les.
Els nostres pares reservaven els seues estalvis per adquirir les palmeretes dels xiquets. Estes estaven totes elles entreteixides i el seu preu depenia de la seua grandària i del treball de l’artesà en elaborar les originals filigranes obteses al entrellaçar les seues fulles. Els nostres pares, després de comprar-ne tantes com xiquets menuts hi havien en la família, els adornaven penjant d’elles caramels. Anàvem a la processó portant cada xiquet la nostra palmeta. Anàvem allò de lo més contents, satisfets, amb cara de pasqua i sense apartar la nostra mirada dels caramels, que penjats de fils, dansaven al ritme del nostre caminar. Els joves i la gent major portaven sobretot rams d’olivera o de llorer.
Beneïdes les palmes i els rams s’iniciava la processó pel carrer i el retor entonava per a tots nosaltres el “pueri hebreorum” cant gregorià amb tantes versions llatines com fidels anaven en la processó.
Una vegada beneïdes es recomanava que les palmes i els rams es penjaren als balcons i si no deixar-les assecar per tirar-ho tot al foc. Es considerava que era una mena de blasfèmia tirar al fem el que havia estat abans beneït. (Francesc Juan Chàfer)
Fotografia antiga dels anys 60, col.lecció particular Rafael Belda Ureña
Cartell Setmana Santa 2022, Mª Jesús Juan Colomer
No hay comentarios:
Publicar un comentario