Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 16 de mayo de 2020

ESTIU 1968. Penya d’amics i amigues.


L’estiu de 1968, el jove matrimoni, Abelardo Requena i Marina Barber, vingueren a Aielo, des de Madrid on residien, amb una vídeo gravadora super 8, enregistrant instants familiars, moments de diversió amb les amistats i festivitats del poble. Com aquesta gravació del cercle més proper d’amics, passant junts dos dies de paella.
Davant la casa de Laura Requena (carrer Major), la colla d’amics es preparen. A la baca del cotxe Seat, col·loquen “la nevereta” amb la beguda i els aliments necessaris per a guisar la paella en un dels paratges naturals visitat pels aieloners, al que solien anar a passar el matí del diumenge o algun festiu, “El Bosquet”.
Tota la quadrilla d’amics i amigues es desplaçaria al pantà de Moixent, alguns acudiren, en una moto marca Montesa, per passar un diumenge amb camaraderia, nadant al tranquil pantà, i divertint-se tots junts: Abelardo Requena, Ramon Sanz, Rios, Enrique Nadal, Marina Barber, Maria Vidal la xena, Tere Vicent… I després del bany, jocs de joventut, bromes i moltes rialles, menjarien una gustosa paella a l'ombra refrescant dels pins del Bosquet.
Un altre dia, d’aquell captivador estiu, triaren l’entorn natural del Moli d’Allà Baix, pescar amb les mans, les llises que nadaven despreocupades a les tranquil·les i clares aigües del riu Clariano, beure l’aigua natural de la font de l’Aljar, font que brolla la seua aigua fresca a la vora del camí.
Després de recórrer i explorar, tots els racons dels voltants del vell Molí, menjaren tots units a la taula, una suculenta paella, condimentada amb fesols i bajoquetes de l’horta d’Aielo, pollastre i conill dels corrals de casa, una ampolla o barral de vi que no pararia de córrer de mà en mà, refrescant el calor de l’estiu i cullera en mà no deixarien ningú gra. Les rialles espontànies, gràcies, ocurrències, i cançons de moda, posarien fi a un estiu que cap amic de la penya oblidarà.
Gravació casolana i pròpia d’Abelardo Requena i donada al Fons Local de la Biblioteca Municipal “Degà Ortiz i Sanz”, pel seu fill Marcos Requena Barber, a juliol 2019. 

Mª Jesús Juan Colomer 

No hay comentarios:

Publicar un comentario