Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 18 de febrero de 2017

ELS BRULLS: paratge natural i aiguamoll d’Aielo de Malferit




Les abundants pluges del mes de desembre 2016, provocaren una pluviometria local per damunt de la mitjana, la resposta al fenomen atmosfèric va fer que al barranc dels Brulls al camí Montesa, un lloc natural i aiguamoll conegut i emprat per tothom des d’antic, eixirà i brollarà amb força com feia temps que es recordava este fet natural.

I molt prompte escoltaren pel poble l’exclamació “HA PLOGUT MOLT, PERQUÈ HAN EIXIT EL BRULLS!...



Naix superficial una fonteta que sols raja després de pluges abundants, als peus del gran marge de pedres ben col·locades per la mà de l’home, i més amunt, l’aigua baixa de la serra, pels bancals i regadores, i per tot l’emplaçament de tap suma abundant aigua... aigua que va de crescut i convertint-se en un riuet de considerable caudal, busca el camí fet, direcció al barranc del Carrascal... cada vegada amb més impuls, discorre, brolla i ompli d’aigua, fins el moment, tot el sec barranc.

Així, les aigües dels Brulls, que naixen segons les pluges, baixen cavallares barranc a baix, baixant amb força, escoltant-se per tot el paratge el soroll continuo i persistent de la fresca aigua espontània i pura.



Un paratge natural en què la terra està tant saturada d'aigua que observem “enxarcats” els bancals pròxims.... i no para de brollar l’aigua transparent fent honor al seu topònim!!.



Annexem el vídeo de desembre i gener, i vos recomanem si teniu una estona passejar i visitar aquest paratge tant nostre, podeu observar-lo amb tota la verdor i la vida que li dona l’aigua, com el mateix 19 de desembre 2016 que començaren a brollar totes les verdaderes i autentiques fontetes.

Mª Jesús Juan Colomer
Rafa Ortiz Mora

No hay comentarios:

Publicar un comentario