Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 20 de agosto de 2016

Pujada de sant Engraci Màrtir al Calvari (8 d’agost 2016).








Un dels actes organitzats dins de les Festes Patronals més populars i al mateix temps més desconegut per la gent d’Aielo es la pujada del també patró sant Engraci Màrtir (8 d’agost) al Calvari. Després d’haver celebrat el dia anterior la missa i processo en el seu honor.

Un acte carregat de sentiment, veneració, tradició i costum local, una activitat festera amb arrels populars, que comença a gestionar-se i configurar-se al segle XIX amb l’arribada a Aielo de les relíquies de sant Engraci Màrtir, a l’any 1840, des de les catacumbes de Priscil•la a Roma. Hui consolidada com a part de la nostra cultura i religiositat popular i al mateix temps desconeguda pel una part dels aieloners.

L’últim dia de les Festes Patronals sembla quedar-se reduïda i aïllada sols per a la població, amb poca representació de les comparses i festers.


A esta festa popular i participativa, acudeix la gent del poble, qui rendeix fervent homenatge als patrons Santíssim Crist de la Pobresa i sant Engraci Màrtir.

L’acte comença amb la celebració de la Santa Missa i després es procedeix al trasllat del Santíssim Crist a la seua Capella. El Crist es baixat del dosser de l’altar Major, on ha presidit tots els actes festius, i es exposat als devots que passen en una llarga cua a besar els peus a la sagrada imatge.



A continuació, el Crist entrarà solemnement a la Capella, plena de devots i fidels que li canten amb fervor.



Seguidament, seran els mariners (comparsa Oleyanos) els que procediran a traslladar la imatge de sant Engraci Màrtir al Calvari. 



La comitiva, partirà des de l’església, encapçalant la marxa el Sant i a continuació tot un seguici de fidels que marxaran acompanyats per la banda de musica d’Aielo. 


 

  
Pujant camí de l’Era al so de bonics passo-dobles, i pels carrers Església, Canonge Ortiz, Sants de la Pedra, Mig i Diputació fins arribar a l’ermita del Calvari, on ja espera formada una gran cua de gent per participar en el tradicional esmorzar de sant Engraci Màrtir.





A la porta del Calvari, els marineres s’encarreguen de preparar la imatge per a ser introduïda i guardada en l’ermita, les mesures de l’antiga porta  son estretes i no deixen introduir la imatge intacta. Poc a poc, els mariners  aniran desmuntant un angelet del núvol de la peanya, dues ales d’un àngel... i al so de la marxa reial entrarà el sant patró al Calvari i a l’altar que ’l guardarà  fins a les properes festes patronals. 


 
Tot seguit, es desfruitarà d’un esmorzar popular posant punt i final als nombrosos actes en honor als patrons Santíssim Crist de la Pobresa i Sant Engraci Màrtir.



Per tots és sabut quan popular ha segut el nom d’Engracio en Aielo i l’ estima que genera el Sant entre els aieloners. 

Mª Jesús Juan Colomer 
Rafa Ortiz Mora

No hay comentarios:

Publicar un comentario