Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 9 de septiembre de 2010

Un passeig pel Fondo i voltants (i II)

.




C/ Verge del Carme en els anys 70. Foto: postal de l'època.




APROXIMACIÓ A UNA EVOLUCIÓ HISTÒRICA DEL BARRI.

Actualment quan es pregunta al voltant del barri del Fondo, poques vegades et contesten especificant el nom en concret del carrer i així escoltem coses com: “el meu iaio va nàixer al fondo”...”vaig anar pel fondo a passejar”...i només quan es demana el carrer en concret, la persona en qüestió especifica el nom.

Esta ambigüitat onomàstica pot ser deguda perquè és un conjunt menut de carrers curts i entramats, fent-se difícil de vegades la delimitació concreta.

Hui en dia tots els carrer disposen de nom propi: Hospital, Verge del Carme, Travessia del Carme i Fondo. Tots estos carrer formen un conjunt de raconets molt típics del poble que són estimats i coneguts per tothom, llocs especials com són la baraneta del Fondo, l’Arc del Carme, anomenat també Portal de l’aigua, el carrer sense cap, la pedra de picar espart, el llavador i la costera d’allà baix, que és un excel·lent mirador. Este mirador és el lloc idoni per admirar tot el paisatge natural que ens envolta i des d’on els aieloners contemplen, quan arriben, les grans avingudes d’aigua del riu d’Aielo, que és com es coneix el Clariano al seu pas pel nostre poble.

Parlarem a continuació d’eixos trams de carrer que tots junts formen el barri.

C/ Fondo. Foto: Noelia Vidal


C/ FONDO-HONDA.

Abans era popularment conegut com el carreró de l’església.

La primera vegada que trobem el nom c/ del Fondo és a l’acta del 7 d’abril de 1891 amb motiu de la delimitació del poble en dos districtes electorals. Després en acta de 1899 s’especifica la situació:

“ ...Desde la esquina de la Iglesia hasta casa Fulgencio Belda se llamará calle Honda...”(Acta del 24 de setembre de 1899)

En 1939 passa a anomenar-se barri del Carmen junt a c/Carmen, c/Travesia del Carmen i c/ Hospital. (Acta del 12 de juny de 1939).

En Acta de 10 de novembre de 1975 el nom de c/ Honda desapareix per passar a anomenar-se c/ San Pedro, ja que és una prolongació del c/ Honda. Però tal volta no es va dur endavant este canvi donat que actualment el c/ Honda conserva el nom.

Consultant el Padró de riquesa de 1841, s’adonem que la delimitació del barri no ha variat des d’aleshores. El barri del Fondo comença a la plaça de l’Ajuntament segueix cap avall passant per davant del portal del Carme i puja carrer amunt fins girar a la dreta on s’agafa el carrer i es deixa a mà esquerra el carreró sense cap o Travessia del Carme, fins arribar a l’església des d’on es continua cap amunt. Per la part de baix, el carrer no té eixida, esta tancat per unes cases formant així un recinte murallat.Tot este recorregut no recte i costerut era l’antiga c/ Honda.

El Fondo en 1894 tenia 62 cases, algunes fitaven amb corrals de llenya i corrals de tancar el ramat, corrals que miraven al riu.

En l’actualitat este carrer ha patit pocs canvis. Fa relativament pocs anys, ja en l’actual segle XXI, es va fer una obertura al carrer, enderrocant una de les cases per connectar-lo amb el carrer Bocairent.

Jardí en el solar de l'antic Hospital. Foto: Noelia Vidal

C/ HOSPITAL.

La primera menció que trobem d’este carrer és a l’acta de 24 de setembre de 1899.

“... de esta plaza (Constitución) a la puerta del agua por el hospital se denominara calle del Hospital...”.

Li posaren este nom perquè hi s’hi trobava l’Hospital o Casa Asil i refugi del sereno, que construïren gràcies a la donació feta pel matrimoni Juan Bautista Calabuig i Rita Castelló a l’any 1836.

L’Hospital ocupava les cases nº1 i nº 3 del c/ Honda, era el començament d’este carrer. En l’actualitat solament queda d’aquell asil-refugi un solar reconvertit en jardí públic on una placa recorda el nom dels fundadors.


C/ Hospital des de la Plaça Palau. Foto: Noelia Vidal

En 1841 trobem en este carrer una fàbrica d’aiguardent que estava al costat de l’Arc del Carme, i segons documentació estudiada l’any 1894 encara funcionava com a fabrica. En este mateix lloc Batiste Aparici muntaria, molts anys després, el seu negoci de barbats.


C/ VERGE DEL CARME I C/ TRAVESSIA DEL CARME.

Hi ha documentació de l’any 1841 on trobem el nom del carrer Nuestra Señora Virgen del Carmen. Però és en acta de 1899 quan es delimita clarament el tros que portarà este nom i la part que correspon al c/ Travessia, que és un carrer molt curt dels que s’anomenen sense cap.

C/ Travessia del Carme. Foto: Rafael Morant.


“...Desde la esquina de la ermita de San Miguel hasta la puerta del agua se llamará calle de Nuestra Señora del Carmen. El callejon que de esta última calle Honda va a la de Nuestra Señora del Carmen se llamará travesía de este mismo nombre...”
( acta del 24 de setembre de 1899).

Al nº1 del carrer verge del Carme es trobava la casa Abadia fins el començament del segle XX, quan la casa Abadia es traslladà al c/ Església on es troba actualment.

L'Arc del Carme. Foto: Rafael Morant.

D’este carrer cal destacar la baraneta del Fondo, un lloc especialment estimat pel veïnat i conegut per tots. Segurament, esta baraneta serien restes de l’antiga muralla que rodejaria el primitiu Fondo. I també destaca l’Arc del Carme, l’únic que queda en l’actualitat d’entre els quatre portalets que existien a Aielo.

Mariló Sanz i Mª Jesús Juan

No hay comentarios:

Publicar un comentario