Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 26 de septiembre de 2024

EN HOMENATGE A CARLES SALVADOR A AIELO DE MALFERIT-1993. BON CAPVESPRE AMICS (II). (Contat per Sofia, filla de Carles Salvador).

 

Carles Salvador i Gimeno (València, 20 de gener de 1893-7 juliol 1955) inicia els estudis per fer-se mestre el 1907 obtenint el títol de Mestre de primera ensenyança superior en l’escola normal de València el 4 de juliol de 1911. Per aquells anys podien fer la carrera en dos cursos d’estudi obtenint títol de mestre elemental i qui estudiava quatre anys el magisteri era mestre superior; mon pare feu aquest estudi.

Al curs següent ve de mestre interí a Aielo de Malferit. El nomenament datat el 21 de setembre de 1912, prenent possessió de l’escola el 5 d’octubre, en un sou anual de cinc-centes pessetes.

Recordà molt Aielo i l’escola, però aquests records també anaven units diversions i amics. El jove de la ciutat s’introdueix en un ambient diferent al que vivia a València. Als catorze anys, edat d’ingrés al magisteri, comença a ser nacionalista i a conèixer a les persones patriotes i les seues obres. Ell i els amics del barri -el del Carme- tenien preocupacions culturals puix que n’he conegut pintors i compositors; no es divertien a la manera d’ací on trobà uns joves molt animats i moguts, cada diumenge xiques i xics ballaven als sons de música d’acordió. El rector no estava molt d’acord i ho predicava en la trona deient: “-Qui toca l’acordió és el dimoni major i els balladors els diables”. El bo del cas era que el capellà i el mestre tenien bona amistat, passejaven junts i d’això res en deien; els joves aieloners no suprimiren el ball i el rector continuà fent-ne referències en la missa de tant en tant. [extracte del discurs]. Article publicat al programa de festes de 1994 per Josep Sanz i Tere Nadal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario