Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 31 de enero de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 8).-Francisca Adela Ferri Belda (31/01/1921 – m. Xàtiva 2002).

 

Naix al carrer Sants de la Pedra, 27
Pares: Rafael Ferri Penadés (1889) i Salvadora Belda Martínez (1894).
Avis paterns: Tomás Ferri Rico i Magdalena Penadés Tormo (segon matrimoni)
Avis materns: José Belda Colomer i Rafaela Martínez Bernabeu
El pare, Rafael “El nano”, era conegut així per la seua curta talla, xicotet però molt valent, lliurant-se de la mili per estatura. D’ofici jornaler, dedicat al camp.
El matrimoni, format per Rafael i Salvadora, van tindre huit fills, set xiquetes i un fill. Cinc filles moriren albaetes i sobrevisqueren: Salvadora, Adela, Rafael i Vicenta.
La filla Adela, de fadrina, es va posar en amo a una casa de Xàtiva. Allí coneixeria a un jove xativí, Rafael Nadal Pi, amb qui es casaria, i tingueren cinc fills: Adela, Carmen, Rafael, Pilar i Pepe. El matrimoni era molt conegut a Xàtiva, Adela era una dona graciosa amb “don de gente”, la seua vida, com molts xiquets d’aquesta generació va ser dura. Va viure tota la vida a Xàtiva i va morir l'any 2002, rodejada dels seus fills que la cuidaren perquè no li fera falta res, quan comptava amb 81 anys, plens d’experiències i llevant-se del marit Rafael sols 4 mesos de diferència.


La germana, Vicenta, ens explicava que no tenien temps d’anar a l’escola, perquè prou treball tenien en tindre cura dels xiquets que cuidaven, ens contava que no treien “tresillat”, estaven tot el dia en les faenes del camp, en la temporada de l’oliva, de mitgers o de caseros, treballant de valent... Recorda que a totes les cases grans e importants del poble tenien xiques posades en amo.
Quan, a la nit anaven a l’escola, a les classes de les monges en la Beneficència, en acabar la dura jornada diària, estaven tan cansades que solien adormir-se, eren xiquetes de 10 anys o menys!.          Hui compliria 100 anys!


No hay comentarios:

Publicar un comentario