Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 24 de enero de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 7).-Miguel Sanchis Perales (24/01/1921 – 28/09/2007).

 

Naix al carrer Sant Llorenç, 42.

Pares: Juan Bautista Sanchis Garcia (1879) i Magdalena Perales Aparicio (1891)

Avis paterns: Bautista Sanchis Bataller, Dolores Garcia Laorz (Enguera)

Avis materns: Juan Perales Tortosa i Teresa Aparicio Luna (Enguera)

El pare, Juan Bautista, era pastor, conegut com a “Anguerino”, i a la mare li deien Malena. Els pares i iaios eren tots naturals d’Enguera, tots coneguts amb el malnom dels Anguerinos. De professió vaquers, al poble d’ Enguera tenien ramats de cabres, al vindre a viure a Aielo compaginaren cabres i vaques, venien la llet de les vaques al mateix domicili situada al carrer sant Llorenç.

Miguel tenia tres germans, Vicent que moriria en la guerra civil, Maria i Juan.

Es casaria amb Vicentica Sanz Sanz “la faua”, i tingueren dos fills Miguel i Vicente.

Miguel conegut amb el malnom de “Fayos”, era un home amb bon humor, participava en les cavalcades de la festa de sant Llorenç i en les cucanyes. Els organitzadors de la festa, sabent de bestreta com era de fumador solien incloure paquetets de cigarros dins de la cucanya per a quan la trencarà s’il·lusionarà amb el premi.

Cada dia de l’any, la primera feina, era anar a casa de la cosina Pepica “l’estanquera” a comprar-se tabac, era capaç d’anar a treballar sense la berena però mai li podia faltar el tabac a la petaca.

 

Home de caràcter tancat i reservat, a ell i la dona els encantava cantar. Al primer fill Miguel, quan era xicotet, els dos junts li cantaven la cançó de la Niña de la Puebla “... mi niño duerme en la cuna...”.

Sempre treballant al camp o a l’horta, de jornaler, a la temporada del barbat i tot allò que eixia per a aconseguir un jornal.

Moriria el 29 de setembre de 2007, curiosament el dia del seu sant, a 86 anys, tenia la petaca plena de tabac i els dits negres del fum de tants cigarrets fumats al llarg de la seua vida.
Hui compliria 100 anys!

No hay comentarios:

Publicar un comentario