Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 17 de julio de 2016

III MOSTRA FESTERA 1965-2015: El poble d'Aielo de Malferit





III MOSTRA FESTERA 1965-2015. Textos que acompanyaven l’exposició fotogràfica.


(Organitzada per la Biblioteca Pública Municipal “Degà Ortiz i Sanz” i amb la col.laboració de l'Ajuntament d’Aielo de Malferit i Associació de Moros i Cristians d’Aielo de Malferit)

Exposició fotogràfica centrada en rememorar i rendir un xicotet homenatge a les festes, festers, regina i cort d’honor i el poble d’Aielo de Malferit de fa 50 anys.

Els textos han estat escrits i redactats gracies a la documentació conservada a l’arxiu municipal per Mª Jesús Juan i les fotografies han estat prestades de l’Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Pública i també gracies a la col·laboració de gran quantitat de persones que han prestat els seus retrats per a esta Mostra.

Llegint la selecció de textos que acompanyen les imatges es pot endevinar com era el poble de l’any 1965, els fets mes importants, la Corporació Municipal, la crònica de les festes de 1965 i les novetats introduïdes.

A la Mostra també rendim homenatge a dos persones molt importants dins de la Festa de Moros i Cristians d’Aielo de Malferit, Rosendo Sanz Belda i Rafael Belda Ureña.

Idea, concepte, guió i muntatge de l’exposició ha estat a càrrec de Mª Jesús Juan Colomer (Bibliotecària-arxivera) i Lola Domingo Sanz (Associació de Moros i Cristians).

 ----


  CRONICA FESTES 1965


(III MOSTRA FESTERA 1965-2015)


A l’any 1965 la CORPORACIÓ MUNICIPAL estava formada per:

President:  
Rosendo Sanz Belda


Tinents:
Emilio Castelló Silvestre
Joaquim Juan Mompó

Regidors:
Salvador Castelló Bernabeu
Rafael Belda Ureña
Rafael Mollá Mompó
Victor Reig Juan
Joaquim Barber Mira
Miguel Calatayud Garrido

Alguns acords municipals d’aquell any:
Una preocupació de l’ajuntament era el Servei de “Basura” que oferia a la població, el “basurero” (com era conegut el responsable d’esta tasca), utilitzava per a la recollida del fem el carro i matxo de la seua propietat i eixia tres dies a la setmana per tot el poble.
L’ajuntament va decidir la compra d’un furgó per a la recollida domiciliaria del fem, compra aconsellada per la junta sanitària municipal que estava formada pels metges del poble Raimundo Goberna Martínez i Electo Córdoba Hernández.
L’enllumenament públic, segons acta de l’ajuntament, era “antiguo, insuficiente e impropio del pueblo”, acordaren aprovar pressupost i concurs per instal·lar un nou enllumenat públic.


Llicències municipals per instal·lar noves empreses:
D’aquell any és el forn nou de pa, propietat de Rafael Colomer “Puntxo”, al c/ R. Rafael Juan Vidal.
Instal·laren una fàbrica de plàstic al c/ En Projecte s/n, propietat de José Belda.
Juan Belda Sanz “el reiet” va obrir la seua coneguda fàbrica de blocs i revoltó emplaçada al c/ Calvari, i a hores d’ara encara està en funcionant, en altre emplaçament i venent altres gèneres.



Ordenança sobre façanes sense enlluir:
Eren anys on les façanes i patis de les cases no solien enlluir-los, eren de llosa a la vista de tothom. L’ajuntament per mig d’una ordenança va començar a canviar el costum modernitzant així el poble. Des d’aleshores la gent emblanquinava les façanes amb calç.                                                                                                        
Aprovisionament d’aigües al poble:
El problema de l’aigua era prioritari per a l’ajuntament, de fet Rosendo Sanz és conegut com l’alcalde que va portar l’aigua al poble.
Es realitzaren obres i donaren una concessió de la font de l’Aljar i fontetes.
Construïren noves fonts i reformaren les existents per a subministrament públic.
Les noves fonts foren instal·lades i abastides d’aigua a la zona de la Cooperativa i a la carretera de Moixent, i reformades les fonts existents de l’escorxador, plaça Palau, Eixample i la font de l’agüelo al carrer sants de la Pedra.

Ensenyament:
Es va produir un augment del cens escolar i les escoles presentaren problemes de capacitat per albergar a tot l’alumnat. L’ajuntament va projectar la construcció de 6 aules noves i altres tantes vivendes per als mestres, que, en aquells anys, eren allotjats en cases particulars.

Boscos:
Es va donar permís per a tallar 400 pins en la serra de l’Ombria al “puntal Boticario”. Encara els llenyaters cuidaven les serres i tallaven pins per a les serraries de Moixent.

Infraestructures:
 S’adquiriren terrenys per a la construcció del dipòsit d’aigua, a la zona del Calvari.

Historia Local:
Mor l’estimat i conegut retor de Gata Rvdo. Manuel Castelló Quilis, el dia 23 de juny de 1965. Va ser Vicari d‘Aielo des de l’any 1940 fins a 1952, junt al seu germà Francisco, coadjutor. 12 anys va estar al front de la parròquia d’Aielo.

Encara es recorda la seua catequesis i les celebres firetes que organitzava, al final del curs, en la pl. Palau o de sant Engraci, on acudia tot el poble per presenciar el festival i l’entrega de premis. També es recorden les escoles nocturnes per als joves on impartien classes de cultura general, mecanografia, costura, cuina... I la Junta Parroquial de la qual formaven part els presidents d’Acció Catòlica, Adoració Nocturna, Conferència de sant Vicent de Paul... i des d’allí s’atenia les necessitats econòmiques de la gent.

També va morir Rafael Mercader Valier, Marques de Malferit. La Corporació va expressar el seu condol als Marquesos de la Vega de València. 

Mª Jesús Juan Colomer 
(I Part) 
BPM "Degà Ortiz i Sanz" 




No hay comentarios:

Publicar un comentario