Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 1 de mayo de 2016

FOTOS ANTIGUES D'AIELO DE MALFERIT: Familia.



Dolores Soler Alemany amb els seus tres fills Batiste, Joaquin i José Mª Ferri Soler, any 1919.

Hui, en el dia de la Mare, compartim este el retrat d’una mare d’Aielo de Malferit, Dolores Soler Alemany amb els seus tres fills, Batiste, Joaquin i Jose Mª Ferri Soler, 1919.
La mare de la foto és Dolores Soler Alemany que va nàixer el 19 d’agost de 1884 al carrer sant Antoni nº 19. I que matinera que va ser! a les 9 ja estava al món.

Batiste Ferri Soler
I com és homenatge a les mares en general, comencem parlant de la seua, la de Dolores, que tenia per nom Candida Alemany Ureña i estava casada amb Vicent Soler Marti.

Segur que Dolores seria protagonista d’una imatge semblant, aquella en la que es mostraria als braços de la mare al poc temps de nàixer, una mare que quan ella va nàixer tenia 31 anys.

El dia que naix un xiquet la vida queda un poc trastocada, passava abans i passa ara. El dia que va nàixer Dolores també seria especial. Quan Candida es posà de part, aquell calorós dia, Vicent decidiria no anar a jornal, quina alegria! Anava a ser pare!. Penjada a la cadira quedaria la coixinera a ratlletes amb la berena que el dia d’abans li guisaria la seua dona. 

Candida va parir ajudada per la comare Tomasa Galiana, que tindria cura de la partera i de la recent nascuda durant tota la quarantena i de ben segur, fins que esta anara a la missa de purificació. I ho diem amb molta dosi de certesa perquè era el costum, era la tradició. 

José Mª Bienvenido Ferri Soler 1915-1997
Sense cap dubte imaginem l’escena després del part: Candida estaria rodejada de l’avia Magdalena Ureña i com no? també de les veïnes del carrer, que sempre xafarderes estarien a l’aguait de qualsevol esdeveniment.     

 Passaren els anys i ja a primeries del segle XX, aquella dolça xiqueta, ara convertida en una joveneta Dolores, es casaria amb el fadrí de Montaverner Juan Bautista Ferri Vañó, del gremi del comerç.
Joaquin Ferri Soler

D’esta unió van nàixer els fills que a la foto estan col•locats junt a Dolores: a l’esquerra està Batiste, vestit de marineret amb sabates de xarol perquè era l’any de la seua primera comunió. Joaquin, més menudet al braç de la mare, i Jose Mª Bienvenido (1915-1997) a la dreta. Els dos xiquets més xicotets es veuen ben mudats, porten roba brodada amb randes, llaç i sabatetes blanques. Eixir a una foto no era un fet habitual, calia lluir les millors gales per a la posteritat.  

I seguint el fil de la història familiar de la foto que us mostrem, avançant dècades en el temps i mirant arxius i papers, sabem un poc de la vida dels fills de Dolores: Batiste, conegut com "Batiste el Cabo" seria alcalde d’Aielo durant la dècada dels anys 50. De Joaquin no en sabem res, no tenim cap document que explique què va fer i de José Mª Bienvenido sabem que es casà a l’any 1944 amb Conxa  Mateu Sanchis “la de l’Hostal”. 

I és que una fotografia comporta sempre història, la que porta darrere cadascú dels integrants, la que hi ha en cada detall. 


Amb estes pinzellades escrites volem fer reconeixement a totes les mares, a les nostres i a les de tothom. S’ho mereixen. I també, per què no? també als pares, tots dos, pares i mares conjuntament, tenen l’encomanda d’educar i guiar els fills que en comú han engendrat, hui en dia cal parlar en termes d’igualtat.

Mª Jesús Juan i Mariló Sanz

Arxiu fotogràfic Biblioteca “Degà Ortiz i Sanz”. 
Biblioteca Pública Municipal. Aielo de Malferit
 (Col.lecció Lola Ferri Mateu).




No hay comentarios:

Publicar un comentario