Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 21 de noviembre de 2015

AMALIO JUAN REQUENA (Aielo de Malferit, 1905-1991)

Amalio Juan Requena va nàixer a Aielo de Malferit l’any 1905 i la seua afició a la música li arribà des de molt xicotet, ja que son pare era l’organista de l’església d’Aielo.

Va començar els estudis amb dos dels seus germans que eren professors de piano. En complir setze anys es traslladà a Versalles a treballar, aprofitant l’ocasió per ingressar al conservatori on acabà els estudis amb Premi fi de carrera.

L’any 1925 tornà a Espanya per a fer el servei militar. Mentrestant recorre diverses sales de la capital arribant, fins i tot, a tocar al Teatro Real. Després es traslladà a Paris treballant en llocs com l’hotel “Palace”, en la “ Exposición Colonial” i va tocar a la “Gran exposición Universal”. L’any 1928, conegué la que seria la seua companya inseparable i manager, Paulette Well. Acceptà un contracte per donar recitals al ”Transatlántico Normandia” amb l’orquestra “Parisiense”, que feia la ruta Paris-Nova York, on va conèixer figures tan importants com Charles Chaplin.

Anys després, l’any 1939, seria contractat per la família reial d’Egipte als que acompanyà a Persia, actual Iran, a la primera boda del Sha d’Iran amb la germana del rei Farouk d’Egipte; durant el trajecte composà el “Bolero fantástico” homenejant a la Reina Mare d’Egipte.

Durant la segona Guerra Mundial, Amalio i Paulette residiren a Perpignan, on va fer molts concerts amb orquestra de jazz. Acabada la guerra es traslladaren a Paris on va seguir fent un intens treball.També ha composat i adaptat música per a pel·lícules documentals com “Un pescador en el agua”, “Santa Maria del Mar”... i és l’autor de l’himne oficial d’Aielo de Malferit.

Amalio Juan Requena ha estat un dels compositors més admirats i reconeguts d’este segle. Va actuar junt a estrelles de la música com Antonio Machin, Pau casals o Xavier Cugat. Les seues cançons, pasdobles, tangos, valsos, boleros...continuen sent repertori obligat de les millors orquestres de ball del món.


Museu Historia Local d'Aielo de Malferit
(Galeria de personatges d'Aielo de Malferit)
Redacció del bloc

No hay comentarios:

Publicar un comentario