Páginas

martes, 3 de agosto de 2010

Festes de Carrer d'Aielo. Sant Roc i Sant Llorenç






Devots de Sant Roc en la missa al sant en la plaça Sant Engraci. Any 2006. (Procedència de la foto: Rafael Belda "Pitxi")



Seguint l’apartat de les festes de carrer que es celebren en estiu a Aielo, i que encetàrem fa unes setmanes amb el capítol dedicat al carrer del Carme i el dels Sants de la Pedra, hui presentem la festivitat del carrer Sant Llorenç i el de Sant Roc (c/ Església), ambdós continuen fent actes en honor als sants respectius.

Reprenem i reproduïm el llibret guardat a l’arxiu de la parròquia:
“ARANCEL DE DERECHOS PARROQUIALES QUE SE COBRAN EN ESTA PARROQUIA DE AYELO DE MALFERIT EN LAS FIESTAS VOTIVAS QUE EN ELLA SE CELEBRAN, SEGÚN NOTA DEL DIFUNTO CURA D.FRANCISCO TORMO”

La finalitat del blog es traure a la llum totes les facetes de la vida del poble, per això també ens parem en la religiositat que amb tant de fervor es vivia en temps passats. Este document és valuós i revelador per mostrar la manera de gaudir dels nostres avantpassats i que contrasta tant amb l’actual.

Transcrivim allò anotat que fa referència a la festa de Sant Roc:

Día 16 de Agosto. Fiesta de S. Roque.
Tercia, misa con revestida, sermón, vísperas, completas y procesión.
Derechos como en la fiesta de S. Antonio
Pagan los clavarios de la calle

En l’actualitat, el veïnat tria entre tots la data mes convenient per celebrar els actes. Concretament enguany, el diumenge 22. Durant la setmana d’abans, els devots de Sant Roc es reuneixen a la placeta de Sant Engraci per resar la novena del Sant.


Plafó ceràmic de Sant Roc, junt al de Sant Sebastià, engalanats per a la festa. Any 2006. (Procedència de la foto: Rafael Belda "Pitxi")


*********************************


Pel que respecta a Sant Llorenç, transcrivint el document estudiat que diu:

El domingo inmediato a S. Lorenzo
Fiesta y derechos en la de los Santos de la Piedra pues va la procesión también por toda la calle.
Pagan los clavarios de la calle.

Imatge de Sant Llorenç presidint la missa en el seu honor durant les Festes del Carrer. Any 2000. (Procedència de la foto: Toni Barber)


Hui en dia la celebració de Sant Llorenç es fa abans que antigament, concretament el dia 10 d’agost que és quan cau la festivitat segons calendari. Enguany també s’ajornà uns dies degut a les festes patronals i es farà el cap de setmana del 14 i 15 d’agost.

El llibret només especifica la part religiosa de la festivitat. Es limitem a la seua transcripció i no es parem contant altres actes no religiosos que en molts carrers es fan. En el cas concret de Sant Llorenç, tothom sap que la part cívica, com és la seua cavalcada festiva plena de disfresses i humor que cada any fan, té gran tradició i per la qual cosa, pensem es mereix altre capítol a banda que deixem per al proper any.

Esmorzar dels veïns del Carrer Sant Llorenç, un dels actes cívics de les Festes del Carrer. Any 2000. (Procedència de la foto: Toni Barber).


Mariló Sanz i Mª Jesús Juan


5 comentarios:

  1. Hui en dia la festivitat de Sant Roc es limita a actes religiosos.
    Des d'ací proposaria que es fera un treball d'investigació per a que les noves generacions conegueren tot allò que envoltava la festa que se li feia al Sant protector de malalties i pestes.
    Em comenten que inclòs es feia més festa a Sant Roc que a les festes patronals.
    La cavalcada era un dels seus majors atractius, per a l'ocació es guarnien carros tirats per animals amb paperets de colors, açò li donava molta vistositat i colorit. La plaça de l'hostal també es decorava amb làmpares fetes amb pallocs pintats de colors i inclús es feien representacions teatrals.
    És una llàstima que molta tradició que tingueren els nostres avantpassats s'haja perdut al llarg dels anys, ja que les tradicions diuen molt de les persones i maneres de viure i per això acabe dient que si perdem origens perdem part de la nostra identitat.

    ResponderEliminar
  2. Amb tan de sants i procesons aço mes que un blog d'historia pareis la Fulleta parroquial

    ResponderEliminar
  3. Els Sants i les processons que ací es comenten formen part de la nostra tradició i això vol dir que també de la nostra història.
    Qui pense que això no es cert, perd el temps visitant aquestes etiquetes ja que qui no vol missa no va a l'església.

    Gràcies per contar-nos història.

    ResponderEliminar
  4. Una cosa es que formen part i l'altra que siga tan predominant.
    Qui visita un blog d'història no pensa que siga d'història religiosa.

    ResponderEliminar
  5. En este moment veig que hi ha al voltant de 40 etiquetes encetades. Algunes tenen dos, tres o quatre articles, la majoria un només, hi ha unes, essencialment d’història que tenen més de 10 escrits dins.
    Què és una o dos etiquetes entre tantes? És això predominar?

    Recomane al lector que no li agraden els assumptes de tradició religiosa que entre a llegir-ne altres més mundans. Hi ha molt per llegir o rellegir. No entenc com es para en unes coses havent-ne tantes.

    Anime als del blog a que seguiu escrivint al voltant de diversos temes i no per agradar a tota classe de lectors, que seria un motiu, sinó perquè història és tot.
    Si no mostrareu esta part, tal volta el que es queixaria seria jo.
    Així que escriviu variat que és el que s’ha de fer si es vol mostrar la història completa del poble.

    ResponderEliminar