Sabem que foren una elevada quantitat de soldats aieloners allistats i enviats a la guerra de l’Àfrica, Marroc, o Rif, a lluitar en les diferents campanyes militars al territori marroquí, des de l’any 1909 fins a 1926.
Alguns quintos aieloners moriren allí, fins aquest moment coneixem la mort de tres d’ells, en el camp de batalla. Tres soldats aieloners que mai tornaren a descansar a la seua terra, foren soterrats a fosses comunes de Melilla. Ni una placa o monument a la seua memòria, tampoc res per als soldats que sobrevisqueren als moments més violents de les campanyes militars del Marroc.
Desconeguem si altres aieloners foren ferits o quina va ser la seua sort, coneguem poques vivències de tots ells, grans oblidats dels primers anys del segle passat.
Lluís Egea i la que subscriu, fa anys que estem investigant i recopilant dades
sobre tots els soldats aieloners que lluitaren a aquest allunyat domini. Fins
ara, dispose d’un llistat de joves que va a poc a poc incrementant-se. Coneguem
la defunció en combat del soldat Rafael Belda Bataller, mort a la greu batalla
de Dar Quebdani
(25 de juliol 1921). He pogut localitzar dos soldats més, també morts en les
batalles de l’any 1921, JB R. M.
i JB V. M. La guerra del
Marroc, es considera un dels majors desastres militars espanyols del segle XX.
És la nostra intenció publicar, molt prompte, una relació de tots ells, o prou
aproximada, acompanyada d’una breu biografia de cadascú, com un merescut
tribut. Un treball i tasca de recerca oberta i inconclusa, que ara testimoniem
per complimentar aquest duríssim centenari.
Us propose i demane col·laboració, a totes aquelles persones sabedores què el seu parent va estar destinat al Marroc, entre els anys 1900 i 1930, ens podríeu facilitar informació, fotografies si disposeu d’elles als àlbums familiars, documentació, cartes manuscrites, i records, que segur són part de la història familiar i 100 anys després encara és guardada amb estima.
És la nostra idea i finalitat recopilar tota la informació possible, i aconseguir un llistat on figuren el nom de tots aquests joves aieloners que partiren a lluitar i servir a unes terres incògnites. Narrant les seues microhistòries, i recuperant un poc la seua història i vida personal. I el gran impacte que suposaria per Aielo, un poble menut, la partida dels quintos.
Agrair de bestreta, el fet de compartir la vostra informació, per enriquir aquest treball de recerca d’aieloners que el pas del temps està oblidant ràpidament, i per donar-li un vessant més humana visibilitzant aquesta part de la nostra història col·lectiva i local poc estudiada.
Mª Jesús Juan Colomer
Un segle després
No hay comentarios:
Publicar un comentario