Páginas

sábado, 9 de mayo de 2020

EL COLERA DE 1885 A AIELO DE MALFERIT. Mariló Sanz Mora i Mª Jesús Juan Colomer




Amb este treball sols es pretén fer una breu aproximació històrica- epidemiológica del cólera, sobre tot de l’any 1885, que va ser un del que més commouria el nostre municipi i la majoria dels pobles de la Vall d’Albaida. També fem constar ressenyes i dades d’anys anteriors i posteriors en els que el còlera també va afectar a la vida del poble, que ajuden a contrastar la informació.

Per reconstruir el fet hem recorregut les fonts existents a l’arxiu municipal, el del Jutjat i el Parroquial i varen consultar els llibres de defuncions, els llibres d’actes d’ajuntament, actes de la Junta de Sanitat i Padrons de Rústica del segle XIX.

També s’hem recolzat en bibliografia existent i estudis previs realitzats que ens han donat una visió més completa de les dimensions totals del colera a Aielo.

I com sempre hem tingut present la memòria de la gent major del poble que recorda els records dels seus avantpassats.

Quan 1885 es va encetar mai ningú podria endevinar el que estava per arribar, ningú podria saber d’avant mà que les desastroses calamitats patides l’any anterior, escassament una mesos enrere, no s’havien acabat encara. I és que l’any 1884 unes tempestes d’aigua i inundacions van assolar el poble fent perdre collites i treball, deixant en la misèria moltes famílies.

Es pot trobar constància d’este fet en les actes d’Ajuntament de l’any 1885, quan es demana des del consistori ajudes governatives.

“.... Últimamente el Señor presidente presento y quedó sobre la mesa el expediente de condena de contribución por las pérdidas sufridas con motivo del último desastroso temporal...” ( acta d’Ajuntament del 29 de març de 1885)1*

També es fa ressenya quan es reparteixen estes ajudes entre els afectats:

“...expresó si debían o no incluirse en el reparto las rentas de las fincas arrastradas por el ímpetu del rio y fuerza de las aguas en el pasado temporal de noviembre último...” (Acta d’Ajuntament del 21 de juny de 1885)1*
"... se acordó sacar una lista de los que faltaban a pagar y entregar al actual acequiero Ricardo Juan Martínez para cobrarlo y… se proceda a la confección de un reparto de cequiaje a razón de 50 céntimos por hanegada publicándose un bando para los que el rio y las lluvias les arrastrara el terreno ni que puedan regar este año, que lo avisen en Secretaria en el término de ocho días para no incluirle dicha tierra en el reparto...(Acta d’Ajuntament del 28 d’agost de 1885)1*

Encara no s’havia superat este fet desastrós i ja prompte n’arribaria altre. En la primavera de 1885, el cólera morbo va arribar a Espanya procedent d’Àsia, concretament del delta del Ganges. Les rutes comercials contribuirien a la propagació entre continents i la difusió una vegada arribada al nostre país i a la nostra terra va ser ràpida, sense mirar lloc ni condició, qualsevol podia ser atacat per la malaltia que en la majoria dels casos era mortal.
Desaparegut Cementeri vell.
La premsa del moment es va fer ressò de la por que regnava per tot arreu, donat que a finals de juny morien cada dia a València 200 persones i en total foren 4919 els morts.
Aielo, com la resta de pobles del voltant va adoptar les precaucions adients, malgrat tot, tampoc es va escapar de l’epidèmia.

Tal volta les inundacions patides contribuïren a que la malaltia s’escamparà perquè quedarien les aigües de les sèquies destinades a us públic contaminades i es consumirien aliments infectats. També tindria a veure la falta de clavegueres per conduir les aigües residuals que eren focus d’infeccions o la falta d’higiene personal motivada, en certs casos, per les míseres condicions de vida en les que es quedaren algunes famílies després de les desastroses tempestes.

Consta en acta d’Ajuntament de gener de 1885 que el nombre de famílies declarades com a pobres són 300, quantitat prou considerable en relació a les 730 cases habitades, que són 2883 habitants 2* que contava aleshores Aielo. De segur que algunes d’estes famílies quedarien inscrites al llistat de pobres després de les terribles inundacions de l’any anterior.

El panorama polític d’Espanya era conflictiu, la qual cosa mai podia contribuir positivament en la presa de decisions. En Aielo també es reflectia este barbull polític ple de conflictes i baralles internes. Tanmateix al fer l’anàlisi de la tasca portada endavant per l’ajuntament d’Aielo en 1885 trobem, a més a més del treball rutinari de sorteig de soldats i valoració dels qui es lliuraven, que es fan pagaments o s’exposen queixes; també es veu una preocupació per arreglar les canonades de les fonts i conduccions d’aigües segurament per sanejar-les després de les inundacions i per prevenir el còlera que ja havia arribat a Espanya.

“…en relación de los gastos invertidos en la composición de las fuentes públicas y conducción de las aguas...” (Acta d’Ajuntament del 14 de juny de 1885)*'

En este any també s’acorden les Ordenances Municipals que regiran la vida del poble.3*
I sobre tot es produeixen canvis en la corporació municipal. Així trobem Ajuntaments que es formaven i duraven escassament setmanes perquè eren reemplaçats per altres que de nou es quedaven unes setmanes per ser altra volta substituïts.


Els canvis dels membres en l’Ajuntament suposaren que algunes decisions preses per uns eren anul·lades automàticament per altres, i així successivament. En definitiva un entremaliat panorama polític que va afectar també el metge titular del poble que va haver d’enfrontar-se amb la terrible epidèmia: D. Enrique Herráez Aguirre.

En gener de 1885, quan comença I’any, el metge titular D. Enrique que havia estat exercint durant 12 anys, és destituït i fet fora del càrrec.

El 26 de febrer segons acta del ple d’Ajuntament, la plaça de metge queda coberta per D. Juan Bautista Juan Juan, encara que consta per escrit el desacord de D. Enrique que qualifica d injusta la seua destitució després del seu treball continu i satisfactori al poble. I és que el nou metge designat era familiar directe de l’alcalde del moment, D. Vicente Juan, que va fer fora D. Enrique.

Així que quan per conflictes interns l’alcalde canvia i l’Ajuntament passa a mans de D. Juan Bautista Mompó, es reconeix l’equivocació del nomenament fet al metge D.Juan Bautista Juan i la plaça titular retorna de nou a D. Enrique Herráez. (Acta de 12 d'abril de 1885)1 *

No sabia D. Enrique la tasca que li s’esperava, perquè una cosa era combatre les continues malalties, que tan sovint afectaven a grans i menuts, i altra ben diferent fer front a una malaltia tan infecciosa.
Casa la Por situada al terme d'Aielo, coneguda aixi per ser refugi en temps del còlera.
Així D. Enrique el metge, encapçalant la Junta Municipal de Sanitat, va prendre la primera mesura per evitar el contagi del cólera: tancar alguns cantons dels carrers del poble utilitzant fustes col·locades de part a part.

“.....seguidamente el señor presidente manifesto que por acuerdo de la Junta Municipal de Sanidad, Caralampio Sanz Valls, tuvo que cerrar siete bocacalles de esta con el fin de evitar tata los vecinos con motivo del acordonamiento acordado por librarse en lo posible del contagio de la enfermedad reinante... ”(Acta del 31 de maig de 1885) J*

Però malgrat les mesures preses la malai: arriba i el dia 3 de juliol la primera víctima: Serafina Femenic Oliver de 50 anys, natural de Beniarrés que vivia al C/ Sant Antoni, 48.

“...ante D. Joaquín Barber Ferri Juez Municipal i D. Camilo Vidal Úbeda, secretario comparecío Mónica Pérez Rico de profesión enterradora de 5 años, natural de esta población, domiciliada en la calle San Lorenzo, 77... Manifestando que Serafina Feminic Oliver natural de Beniarech de 50 años había fallecido a las 3 de la mañana, en la calle San Antonio. 48 de cólera esporádico según certificación facultativa de D. Juan Bautista Juan. Hija de Marino Femeric y Maria Oliver, natural de Beniarech difuntos. La referida se hallaba en estado de casada con Miguel Rosselló, testigos D. Enrique Ortiz Garrigos maestr de Instrucción” (acta de defuncions del 3 de juliol d- 1885).4*         

La Junta Municipal de Sanitat va d’adoptar més mesures per evitar la propagació. Una d’elles va ser posar en quarentena les persones quan apareixia el mínim símptoma de la malaltia. Consta en acta d’ajuntament, que un dels regidors no va poder assistir a un dels plens d’Ajuntament per trobar-se en quarantena.  

“...excusando su asistencia D.Rosendo Sancho Galiana por encontrarse sufriendo cuarentena en cumplimiento de lo acordado por la Junta de Sanidad de este pueblo... ”( acta de 1 de juliol de 1885) !*

Nou dies després d’este ple i ja amb cinc víctimes de còlera, l’ajuntament torna a reunir-se per prendre mesures d’atenció als necessitats per la malaltia. 

“...se acordó por unanimidad: Io que los gastos que se vayan originando se cubran de la consignación para calamidades públicas e imprevistos del Presupuesto en ejercicio. 2o que, si la enfermedad que nos aqueja se desarrollase en esta hasta el extremo de que las clases necesitadas se viesen privadas del alimento necesario para su subsistencia, se distribuyan estos entre los mayores contribuyentes con la obligación de abonarles cinco reales diarios por cada individuo que se les designe. Esta distribución se hará por una comisión que al efecto se nombrará por suerte compuesta de diez individuos, juntamente con el Ayuntamiento, verificándose la distribución de los pobres por sorteo.
Que los contribuyentes que tengan jornaleros en sus casas asalariados se tomaran en cuenta el número de estos para la distribución, siempre que por la Comisión sean clasificados como pobres....” (acta del 9 de juliol de 1888) ¡*

Curiosament després d’esta sessió tan condensada en decisions ja se’n fan poques més, se’n convoquen setmanalment al mes de juliol i al d’agost i no es duen a terme per falta d’assistència. I no serà fins el 28 d’agost que torna de nou el treball a l’Ajuntament. Pot ser la por al contagi paralitzara durant uns mesos la vida pública en general del poble.

Estudiant les actes de defuncions comptabilitzem les morts pel còlera i arribem a les següents conclusions:

Els símptomes de la malaltia començaven amb una diarrea deshidratant gravíssima acompanyada de rampes i vòmits que conduïen a la mort en un període entre 2 i 7 dies, si no s’actuava de manera adequada restablint els líquids perduts s*.

Per combatre el còlera la junta de sanitat s’abastia de licors, de calç, sofre ... sempre en grans quantitats i sobre tot de personal sanitari.

“..Se acordo del capitulo de imprevistos el pago de 17 pesetas de licores consumidos durante la epidemia colérica también se acordó después de discutido convenientemente el pago de 15 pesetas a los enfermeros que asistieron en la última epidemia...”( Acta de l’ajuntament 8-2-1891 1/6)1*.

En juliol moriren 40 veïns dels que 27 foren de còlera. En agost les defuncions totals pujaren a 41 morts dels que 28 foren diagnosticades com a còlera. I en setembre tan sols hi va haver una defunció de còlera i cinc d’ altres malalties.

Epidèmia del còlera morbo va tenir me repercussió entre les dones que entre els homes moriren 31 dones, 13 homes, 7 xiquets i 5 xiquetes majors de 2 anys. Curiosament la malaltia no afectava els menors de 2 anys, segurament era degut a la llet materna amb la que s’alimentaven els seus efectes preventius6*.
ARajoles de Sant Cristofol que s'hi trobaven a una paret del corral situat a la Casa la Por. Este Sant era l'advocat contra la pesta alhora que patró dels viatgers.

Com hem vist el còlera no feia diferències entre homes i dones, grans o menuts, solters casats, ni discriminacions socials. En les actes de defunció no acostumaven a ressenyar l’ofici del difunt encara que si que ho trobem en alguns casos: hi ha 5 jornalers, 1 carboner de Vallada, que s’hi va establir al carrer Sant Francesc n° 26 i una propietària soltera, que vivia al carrer Sant Roc.

Alguns dels malalts, veient-se a les portes de la mort, feien testament davant del notari del poble D. Enrique Calabuig 7* Estos testaments més a més de distribuir els seus bens, puntualitzen les ultimes voluntats i proporcionen informació sobre la manera com desitgen ser enterrats, segons la devoció de cadascú elegeixen l’hàbit de la Verge del Carme o el de Sant Francesc. També s’acostumava deixar una almoina a l’Hospital Beneficència del poble que aleshores funcionava al carrer Honda (huí C/ Hospital).

No trobem constància de cap mort l’Hospital, però curiosament una d’elles es al carrer Honda n°1 ubicació de l’edifici de la Beneficència en aquells anys.

Sabem que en casos d’epidèmia se solia habilitar llocs anomenats llatzarets on agrupar tots els afectats i poder controlar millor la malaltia. En Aielo ens consta l’existència d’un recinte destinat per a este fi, apareix en l’acta de defunció d’una de les víctimes del còlera, José Maria Requena Vicent de 7 anys, que mor al llatzaret o corral de Sancho. Desconeguem més referències sobre este llatzaret que, segons informació oral de la gent més major d’Aielo, nosaltres l’emplacem a la Peña Mira, al corral conegut popularment huí en dia con “El Rancho Grande”.


També podria estar situat en un corral a interior de les propietats de la Casa la Por. Curiosament fins fa poc temps a la façana d’esta masia hi havia un retaule de Sant Cristòfol, patró dels caminats i viatgers, i advocat contra la pesta i els mals contagiosos.

Com es veu era rutinari condicionar un lloc en cas d’epidèmia. En 1890 el llatzaret es situat a un corral de ramat (podria ser al mateix corral de 1885) i en 1910 es demana ser ubicat a l’Ermita de San Joaquim.8'9*

Seguidamente y depues de ligera discursión se * acordó;
que se solicite del Sr.Cura, permiso para instalar el lazareto, en la ermita de San Joaquín, caso de epidemia colérica;
2° ordenar el cierre de las escuelas públicas y privadas;
3ª avisar a D.Miguel Belda, para que proceda a la limpieza de la balsa de su propiedad;
4ª que se inspeccione la acequia madre y se corrijan las deficiencias que en ella puedan apreciarse y, por último, se llame a los encargados de la venta de leche y que se les prevenga y advierta, que, en modo alguno, vendan dicho producto alimenticio, sin ordeñarlo   a presencia del comprador. ” (Acta de la Junta Local de Sanitat de 5 de Setembre de 1910). 10*

El carrer mes afectat va ser Sants de la Pedra amb 12 defuncions, este carrer estava en creixement constant i en ell habitaven molts jornalers, era una zona amb molta vida i activitat que facilitaria l’expansió de l’epidèmia. Tanmateix comprovem que encara que es va acordonar el poble tots els carrers quedaren afectats.

Apreciem succeïts molt esborronadors de famílies que perdien mes d’un integrant[1]*:

A la casa del C/ Verge del Carme n° 14, mor un jornaler de 74 anys i una xiqueta de 9 anys.
           
Al mteix carrer, nº 22 on vivia  Vicente Juan i Company que era vigilant, expira la seua dona de 43 anys i els dos fills de 5 i 21 anys.

En Sants de la Pedra n° 26, moren dos germanes de 2 i 8 anys.

Al carrer Carcel n° 1, va morir Vicente Vila i Rigal, de 33 anys nascut a Gandia, que era el pregoner, també ens consta que morí el seu fill de 2 anys Ángel Vila i Mira; el mateix dia que el pregoner, va morir la seua mare.

Al carrer del Mig n° 13, moriren les dues cunyades de 64 i 74 anys.

Este segon còlera va ser tant fort que encara trobem gent del poble que recorda con els seus pares o avis van viure este catàstrofe, van ser uns mesos de pànic general que feia fugir la gent fora del poble. Sabem que moltes de les cases de camp que encara huí en dia perduren, foren construïdes en esta època per la por a contagiar-se del còlera, com es la caseta “Botja” a la Penya Mira. També la coneguda “Casa la Por” va prendre el nom per la por que tenia el propietari a infectar-se de la malaltia.









Els que s hi quedaven al poble lluitant contra el còlera rebien l’atenció del metge, que coneixia Cuadro de texto: :l’existència d’un contagiat quan a la porta d’una casa veia una cadira arrimada a la paret. Si esta cadira estava cap avall volia dir que el malalt ja havia mort, era el moment en que actuava l’enterrador.
Sant Roc i Sant Sebastià, popularment es posaven a laes façanes de les cases dels pobles per a que els sants els protegiren.

Aquell any moriren en total 144 veïns, la qual cosa ens indica que va ser un any de molta feina per l’enterrador, als 56 morts pel còlera li afegim la resta de defuncions per altres malalties pròpies de l’època. En els mesos en el que l’epidèmia va arremetre hi havia dies de 3, 4, 5 inclòs més morts diaris. El dia més greu va ser el 19 d’agost amb 7 morts, 4 d’ells de còlera .

Mònica Pérez i Rico de 57 anys era, des d’anys enrere, l’enterradora del poble en 1885. I ho seguiria sent fins el més d’agost del mateix any. Vivia al carrer Sant Llorenç n° 77. Era filla de Joaquim Pérez i Francisca Rico i va nàixer a Aielo en l’any 1828. Estava casada amb segons núpcies amb Rafael Martí i Calabuig, enterrador del poble, d’un matrimoni anterior amb Terencio Sanz, tenia cinc fills.

El matrimoni residia a la casa n° 3 del c/ Honda, casa destinada com a refugi del sereno i que junt a la n°l formaven la casa-asil fundada en 1834 pel matrimoni J.B. Calabuig i Rita Castelló.

El 20 d’octubre de 1879, Rafael Martí Calabuig mor de càncer i les funcions d’enterradora les assumeix la seua dona Mònica Pérez. Durant anys sera l’enterradora del poble fins el 12 d’agost de 1885 que es reemplaçada per Rafael Martí i Bataller de 50 anys, que viu al carrer Sant Llorenç n° 1.

El 28 de setembre de 1890 mor als 64 anys d’edat en la casa hospital beneficència d’una apoplexia cerebral.

L’ultima víctima de còlera va ser Vicenta Belda i Mompó de 56 anys veïna del carrer Sants de la Pedra n° 4, el dia 3 de setembre.

A finals del mateix mes semblava que la malaltia s’havia aconseguit combatre i es va
reunir l’Ajuntament per buscar uns dies dedicats a celebrar el desitjat final del còlera.

“...acto seguido el Señor presidente manifesto a la corporación la conveniencia de designar los días en que debían tener lugar las fiestas en acción de gracias por habernos librado del colera-morbo i después de una laboriosa discusión se acordó por dichos señores celebrarse los días 17, 18 y 19 del entrante mes de Octubre...” (acta del 22 de setembre de 1885) !*

En l’Ajuntament es passa la relació de despeses que ha comportat l’epidèmia colérica.

"... quedó sobre la mesa la relación firmada por Rafael Ferrandiz Susa, de los socorros ya en metálico ya en comestibles suministrada a los pobres por papeleta y aviso del Sr médico Titular y Alcalde presidente durante la epidèmia colérica y abierta discusión sobre la misma y leída que fue por el infraescrito Secretario fue aprobada por unanimidad por constarles ser ciertas en todas sus partes, y a vista del acuerdo primero de la reunión del dia nueve de julio último celebrada por este Ayuntamiento y mayores contribuyentes, dichos señores acordaron se pagara un importe de doscientas sesenta y dos pesetas treinta y cinco céntimos del presupuesto en ejercicio con cargo al capítulo de imprevistos.
Igualmente quedaron sobre la mesa las relaciones firmadas por José Ramón Juan Martínez y D. Enrique Ortiz Garrigós de los gastos ocasionados en socorros suministrados a los pobres de solemnidad enfermos de cólera-morbo y a los medicamentos suministrados gratis a los mismos y demás gastos invertidos durante la epidemia colérica ya en jornales a los vigilantes ya en el desperfecto sufrido por la madera para cerrar las boca-calles, todo con el exclusivo objeto de impedir la propagación de dicha epidemia....) acta d’11 d’octubre de 1885) '*

I encara en novembre es continuen pagant despeses ocasionades pel còlera.

“...Seguidamente el señor Presidente manifestó a la Corporación: que Paulino Castelló Colomer dejó su madera con la condición de que algo le habían de dar y a instancia del mismo lo proponía al ayuntamiento para acordar. Enterados dichos Señores y tomándolo en consideración después de una ligera discusión acordaron concretarlo con el albañil municipal que las puso en los cantones y las quitó y a su juicio gratificarle al nombrado Castelló atendido la perdida y menoscabo que haya sufrido la madera con cargo al capítulo de imprevistos... (acta del 15 de novembre de 1885) '*
Patrons contra la peste Sant Roc i Sant Sebastià.

Conclusions:

Este segon còlera que hem estudiat al llarg del treball es va veure precedit i seguit per altres onades colèriques que afectaren tota Valencia."* Popularment en Aielo, es coneix com segon sense ocupar eixe lloc al llistat, perquè abans de 1885 aparegué la malaltia en 1834, 1854 i 1865. Tots foren anys en els que el còlera va colpejar més i on es donaren major quantitat d’afectats.

La primera aparició de l’epidèmia, que es dona en 1834, es encara recordada a Aielo, per ser l’origen de les festes patronals dedicades al St. Crist de la Pobresa n* En total foren 9 les víctimes una epidèmia nova i desconeguda per tots de la que sols se sabia el nom i que era mortal.

En 1854 en total moriren 46 persones de colera.

En 1865 foren 33 les víctimes de la malaltia.

Totes estes quantitats, encara que importants no resultaren tan significatives com les 56 víctimes de l’any que ens ha ocupat, 1885. Per això el còlera d’este any ha passat qualificar-se com el segon. El primer de 1834 conegut així per ser la primera aparició amb repercussió social, va suposar trobar-se front una epidèmia nova i el segon, el de 1885 malauradament recordat pel balanç final amb tants morts.

Posteriorment, en 1890, de nou arribaria l’ epidèmia, esta vegada afectant a 18 persona que moriren entre els mesos de juny i juliol. Este dades estan comptabilitzades llegint les actes de defunció 4*

Podem deduir que estes epidèmies tan greus forçarien les autoritats locals a prendre mesures d' atenció i prevenció per tal de no veure’s de nou en les mateixes circumstàncies. També és cert que hi ha casos inevitables en els que cap prevenció pot allunyar la catàstrofe. Tenim constància que a Aielo en anys posteriors a 1885 veïns del poble sol·liciten a l’Ajuntament la construcció de clavegueres per conduir les aigües residuals fora de les seues cases. També des de l’Ajuntament és demanen unes mesures per millorar les condicions higièniques i sanitàries de la població. Així trobem un acta de la junta local de sanitat de 1910 en la que es preveuen unes mesures:  


 
“Avisar por bando a los vecinos de la localidad, en particular a los dueños de las posadas, que den cuenta inmediatamente a la alcaldia, de los huéspedes que tengan o puedan tener expresando su nombre, procedencia y día de salida y lugar a donde se dirijan. Obligar a que se limpien y aseen los corrales y cuadras, a que se blanqueen las mismas y a que con frecuencia limpien y extraigan las defecaciones de retretes, procurando mezclar dichas materias excrementicias con yeso y a que se practique esa operación de las doce hasta las cuatro de la madrugada. Obligar así mismo, a que se barran y rieguen las calles de la población, todos los días y desde las seis, hasta las once horas de la mañana. Que el mercado de cerdos, tenga lugar en el cauce del rio y que el traslado de estos animales al referido punto, sea por las afueras. Prohibir la venta de leches en cantaros, jarras ect. ordenando salgan para la venta, las cabras a determinadas horas del día y en caso de tener que vender la leche en casa, se haga ordeñándola a presencia del comprador. Por último, vigilar la pureza de las aguas y llegar si se cree conveniente, hasta el análisis bacteriológico de aquellas. Vigilar las condiciones de las sustancias alimenticias, tanto en el mercado, como en los establecimientos particulares. Tener dispuesto un local apropósito para el aislamiento de los casos sospechosos de contagio. Adquirir cantidad suficiente de cal, sublimato corrosivo, azufre, calderas para la colada y nombrar en caso de necesidad personal sanitario.
Por último, se acordó hacer presente por medio bando, que, pasado el plazo de tres días, saldrá una comisión, para fiscalizar si se han llevado a la práctica, las disposiciones de esta junta sanitaria”. Acta junta local de sanitat, 30 d’agost de 191012

Van fer falta varies onades de malalties contagioses per adonar-se de la necessitat d’higiene i de prevenció. I és que segons es diu, de tot s’aprèn.

Documentació
1* Actes de Ple de l’Ajuntament d’Aielo de Malferit 1885-1891. AMAM.
2* E1 Arcipreste Rafael Juan Vidal (Ayelo de Malferit 1882-Ontinyent 1933), de Fernando Goberna Ortiz; Programa de Festes de Moros i Cristians d’Aielo de Malferit de l’any 1999.
3*Ordenances Municipals d’Aielo de Malferit de 1885. Edi. a cura d’Emili Casanova.-Ed Ajuntament d’Ontinyent, 1995
4* Llibres d’actes de defunció 1879 a 1885. Arxiu Municipal del Jutjat d’ Aielo de Malferit 5 Cinctorres. Els nous temps. V.II.-Edi. Ajuntament de Cinctorres, 1999.
6*A1-Gezira. Revista d’Estudis Històrics-Ribera Alta. Octubre de 1986,Ajuntament d’Alzira. L’epidèmia del còlera de 1885 a Algemesí: estudi demogràfic per Vicent Terol i Grau
7* Protocol notarial del notari d’Aielo de Malferit D. Enrique Calabuig de 1885.-AMO
8* Còlera i mort a la Vall d’Albaida (1834-1890), Grup Accés. Alba n°5-6 de 1990-91.
9* Actes de la Junta Municipal de Sanitat de 18.., AMAM.
10*Acta de la Junta Local de Sanitat de 5 de Setembre de 1910.AMAM
11* El origen de las Fiestas Patronales (la epidemia del cólera morbo del verano de 1834 y la crónica de aquellos días según el cura de entonces Juan Bautista Bataller), Fernando Goberna Ortiz. Programa de Festes Patronals de Moros i Cristians 1995.
12* Acta junta local de sanitat de 30 d’agost de 1910

Mariló Sanz Mora
Ma Jesús Juan Colomer
Programa de festes 2004



No hay comentarios:

Publicar un comentario