Páginas

martes, 19 de septiembre de 2017

Festa del carrer Sants de la Pedra 8-10 de juliol 2016. (I part)



Guy Fourcaud
La festa de 2016 la dedicarem a les danses d’Aielo, tant arraigades en el carrer. La dansà és el ball que ens caracteritza, transmetent-se de generacions en generacions arribant a l’actualitat. Les danses d’Aielo s’han de consolidar, impedint la seua desaparició com va ocórrer en temps passats. Ara, sembla que altra vegada un grup de gent jove intenten que a Aielo tornen a sonar les postisses pel carrer Major. Des de el carrer Sants de la Pedra sempre els animarem i els demanarem una revolada pel nostre carrer el dia de la festa.
 

Per aquest motiu, volguérem mirar de reüll el passat amb l’exposició “DOLÇ RECORD: LES DANSES”. Una mirada a les danses d’abans i els seus protagonistes. Volguérem que per uns dies el carrer s’impregnara del so de les postisses, de cants, retrats de les dansadores, de velles histories que perduren en el temps..... volguérem que tots aquells que visitaren la mostra, esbossaren un somriure en recordar uns personatges que han deixat de formar part d’un passat per estar ben presents.
Crònica de la festa 2016. Destaquem dos actes
CORAL INFANTIL “Cantabile”, junt al seu creador Guy Fourcaud

Divendres 8: Començàrem amb la cercavila dels cabets D’ARMIDAM I LA COLLA DE DOLÇAINERS d’Aielo. A continuació inauguràrem l’exposició “Dolç record: les danses d’Aielo” al cantó dels Sants. L'exposició era una mostra per conèixer l´origen, anècdotes i l´arrelament de les danses d’Aielo a partir de fotografies i objectes aportats pel veïnat. I després de gaudir de la mostra, l’ANIMACIÓ CORAL INFANTIL “Cantabile” de l’Associació ACCORDEM d’Aielo de Malferit. Primera i magnifica actuació de la coral infantil preparada, organitzada i dirigida pel veí i amic Guy Fourcaud, un excel·lent treball que es va presentar este dia amb un ampli repertori de cançons que les xiquetes cantaven con àngels baixats del cel i foren gratament admirades per tots els assistents. 

Però, desgraciadament, els dimarts 11 d’octubre, ens va dir adéu un mestre de mestres, Guy Fourcaud, músic i educador de veus (con l’etiquetaren en França la seua nació). Va arribar a Aielo a l’any 1999, per raó de l’agermanament dels dos pobles Aielo i Vals-Pres-Le-Puy (França). Prompte va ser captivat per aquestes terres i la nostra gent, triant Aielo com la seua residencia habitual i contraient matrimoni amb una aielonera. El carrer vol rendir-li merescut homenatge pel gran treball dut a terme durant els anys que va conviure amb nosaltres i la magnifica tasca que portava endavant.

Dissabte 9: sopar al carrer i després danses al carrer, a càrrec de nou grup de danses d’Aielo “LA SOLANA GRUP DE DANSES”, acompanyats del  “GRUP DE DANSES D’ONTINYENT” i amb la música de la COLLA DE DOLÇAINERS d´Aielo. Abans d’este acte el carrer Sants de la Pedra va rendir homenatge a quatre dones pels seus esforços i entusiasme en recuperar les danses d’Aielo i en defensa del folklore aieloner. Maria Vidal, Maria Chapi i Maria Aparici. I  la catedràtica de música Elvira Juan Llovet.

Elvira Juan Llovet: Elvira ve d’una família balladora i grans músics, la seua mare era una de les bones balladores d’abans i va recuperar la cadena d’Aielo perduda feia molts anys. Elvira ha deixat constància de les seues investigacions al seu llibre “Música y tradición en Ayelo de Malferit. Desde los orígenes hasta 1990”. Un esplèndid cançoner d’Aielo, amb partitures, lletres de cançons, historia de les danses, indumentària típica... 
Maruja Vidal "cuernà"
Maria Vidal: Gran aficionada i balladora de “tota la vida”. Fundadora del grup de danses la Solana als anys 80. Maruja és una persona que desprèn alegria i humilitat. Coneixedora de les danses d’Aielo, ella sempre els ha ballat fent parella amb Emilio Castelló.
 
Maria Aparici: veterana balladora, feia parella amb Maruja, es de destacar el seu esforç en recupera les danses als anys 80.

Maria Chapi Albero: Balladora, fundadora del grup de danses la Solana, recuperadora de les danses les que estaven ja oblidades i en greu perill d’extinció. Maria va fer un gran treball de documentació i recuperació de balls, anècdotes, històries i cançons d’aquells majors que dansaven.
Les quatre son un referent per a les danses, i per aquest motiu el carrer va creure, que eren mereixedores de l’afecte i admiració de tothom. 
Exposició “Dolç record: les danses d’Aielo”.
Diumenge 10:  cercavila, trasllat dels Sants, santa missa, i esmorzar popular al carrer. Però després d’esta curta crònica voldríem comentar un poc sobre l’Exposició “Dolç record: les danses d’Aielo” instal·lada al cantó del retaule dels Sants de la Pedra, en la que mostraven una menuda part de la història de les nostres danses, una trentena de fotografies, textos que narren els orígens i la lletra d’algunes cançons que es ballaven abans i la trajectòria de la festa. Visitar i recórrer l’exposició era assabentar-se i aprendre un poc sobre els nostre ball i conèixer la història d’alguns personatges que la feren possible a primeries i durant els segle XX. L’exposició no tenia horari, muntada a l’aire lliure, podia visitar-se a qualsevol moment. A la mostra organitzada per al record i anecdotari de les danses, parlaven d’una cançó popular que es ballava a Aielo, cal traslladant-se a les primeries del segle XX, imaginar-se aquell carrer Major ple de dansadors i dansadores i rememorar als dos personatges que menciona la cançó, serien estos dos grans dansadors  els protagonistes de la cançó??.... ( I part). 

Mª Jesús Juan
Alicia Martí
Publicat programa sant Llorenç 2017





(Enguany també ens han dit adéu dos dones apassionades e involucrades en la festa, dones voluntàries, sempre han ajudant i col·laborat arreplegant la voluntat entre el veïnat, per poder fer una festa digna i poder sustentar-se. Gràcies per la totalitat de hores que consagrareu al carrer i fins sempre PILAR BELDA UREÑA, la fabriquera, i JOSEFA DOMÉNECH DOMÉNECH).

No hay comentarios:

Publicar un comentario