Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 31 de julio de 2016

Les festes patronals de l'any 1965 i la recuperació de l'antiga tradició de sant Engraci Màrtir.


Les festes patronals i de Moros i Cristians de l'any 1965 seran recordades per la recuperació d'una antiga tradició que s'havia perdut al poble.


Dia 7 d'agost de 1965. Baixada de la imatge de sant Engraci Màrtir des del Calvari al seu pas per l’antiga fabrica “Vidriera Ayelense”. (Col·lecció de Rafael Belda Ureña).


Junt a l’esforç de les Comparses Oleyanos i Serratells, Canibals, i les aportacions voluntàries del veïnat, a l’any 1962, començaren la segona etapa de les festes de Moros i Cristians d’Aielo de Malferit.
Sent alcalde Rosendo Sanz, es va formalitzar una junta entre els regidors: Miguel Mateu Belda, Manuel Bermúdez Fuentes, Salvador Castelló Bernabeu i Rafael Belda Ureña per organitzar Moros i Cristians a Aielo, esta junta va confeccionar el programa de festes i nombraren a la 1r Regina i Cort d’honor de les festes,  Maria  del Pilar Juan Mompó i les dames: Mercedes Palmi Belda, Irene Ortiz Sanz, Paquita Borderia Castelló, Maria Giménez Mira, Maria Carmen Belda Carbonell, Maria Pili Barber Cerdà, Adela Mas Juan, Adelia Barber Colomer, Fina Ferri Aparici.


Dia 7 d'agost de 1965. Baixada de la imatge de sant Engraci Màrtir des del Calvari al seu pas per l’antiga fabrica “Vidriera Ayelense”. (Col·lecció de Rafael Belda Ureña).

Recuperades les festes de Moros i Cristians que ja venien celebrant-se a l’any 1925, calia recuperar completament la festivitat de sant Engraci Màrtir, el nou president de festes Rafael Belda Ureña va posar tot el seu empeny en el recobrament d’este costum tan propia i local.
Posant-se en contacte amb les autoritats locals, Rosendo Sanz Belda, i eclesiàstiques, Rv. Juan Sanchis Requena, per sol·licitar el trasllat del sant des de la parròquia fins a l’ermita i desprès els dies de festa  procedir a la baixada del sant des de l’ermita fins a l’església.


Dia 7 d'agost de 1965. Baixada de la imatge de sant Engraci Màrtir des del Calvari pel carrer del Mig. Davant la imatge el president de festes, Rafael Belda Ureña, va promoure  i recuperar la festivitat dedicada al patró sant Engraci. (Col·lecció de Rafael Belda Ureña).
En aquells anys, la nova imatge de sant Engraci, costejada pel matrimoni Victor Reig Belda i Teresa Juan Sanchis a l’any 1942, estava dipositada a l’església a l’espera de la construcció d’un altar propi que no es va dur a terme.
Rafael, una vegada aconseguits els permisos pertinents, va consultar a les persones de més edat del poble sobre el recorregut habitual i quins eren els carrers per on baixava i desprès pujava el sant, refent així el trajecte tradicional.


Dia 7 d'agost de 1965. Baixada de la imatge de sant Engraci Màrtir des del Calvari pel carrer del Mig. La imatge baixa acompanyada de les comparses, coets i musics fins a l’església. (Col·lecció de Rafael Belda Ureña).
 
La baixada de l'imatge era pels carrers: Camí i carrer Calvari, Mig, Verge dels Dolors, Església i parròquia.
I la pujada pels carrers: Església, Pl. sant Engraci Màrtir, Canonge Ortiz, Sants de la Pedra, Mig, Carretera Moixent, camí Calvari, Ermita.
Uns dies abans de la festa, Juan Giménez “Solera” va pujar la imatge del Sant al Calvari amb el seu camió, per poder-la baixar el dia 7 d’agost de 1965, com venia realitzant-se des d’antany.


Dia 7 d'agost de 1965. Baixada de la imatge de sant Engraci Màrtir des del Calvari fins a l'església. (Col·lecció de Rafael Belda Ureña).
Enguany, al 2015, es compleixen 50 anys que venim celebrant amb tota solemnitat la baixada i posteriorment pujada del sant patró sant Engraci Màrtir, com es realitzava abans, gràcies l’interès i voluntat del president de festes Rafael Belda Ureña.



Mª Jesús Juan Colomer
III Mostra Festera 1965-2015
BPM "Degà Ortiz i Sanz"