Páginas

sábado, 31 de diciembre de 2016

TRADICIONS I COSTUMS D’AIELO DE MALFERIT: L’Home dels Nassos.





Atenció, atenció xiquets i majorets d’Aielo de Malferit!!... 

Si acudiu hui 31 de desembre, a la plaça de sant Engraci (placeta de l’Hostal) podreu vorer a 

L’HOME DELS NASSOS, QUE TÉ TANTS NASSOS COM DIES QUEDEN EN L'ANY.... 

 


Aneu alerta!, 

Potser que passe pel vostre costat o gire el cantó...

Si passegeu i el busqueu per tots els racons de la plaça, poseu molta atenció... 
 
Per que SOLS ENS VISITA ESTE DIA.





(L’Home dels Nassos es un ésser creat per la fantasia popular, imaginari, perquè a l'any, el dia 31 de desembre, sols li queda un dia. Quan es parla d'ell als xiquets se'ls fa entendre que l'home te 365 nassos. Els xiques, es creuen i acudeixen a la plaça buscant al famós Home dels Nassos, que para tots els anys a l’antic hostal del poble, fins que algú compassivament els explica la veritat.)



Mª Jesús Juan

jueves, 29 de diciembre de 2016

Bones festes de Nadal i pròsper any nou 2017



Ara que finalitza l’any 2016 és bon moment per un fer balanç resumit de tot allò que ha passat al nostre blog d’Història d’Aielo. El blog no ha parat, sempre ha estat present per posar-vos al dia del nostre passat aieloner.

Hem parlat i fet referència als Martínez de baix de sant Antoni, al conjunt musical tan estimat per tots com és Troya, a la nissaga aielonera dels notaris Martínez, hem parlat del milacre de la beata Ines de Benigànim i també sobre el mestre Carles Salvador. 

No hem oblidat el carnestoltes i també hem mostrat històries d’enamorats, hem parat atenció en la Setmana Santa i hem parlat d’una persona molt entranyable i estimada per ser col.laborador constant recordant la història i les tradicions d’Aielo, ens referim a Juanito Dordà el sagristà, també hem fet referència al traspassament de l’empresari  Vicente Sanz. 

Hem parlat de la Verge dels Dolors i de la Verge dels Desemparats, hem explicat la festa de la desapareguda  creu de Maig i hem explicat sobre el davantal de la mare per rendir homenatge a les dones en general. 

També ha hagut espai per als malnoms d’Aielo, la genealogia dels Colomer...i com no?, hem dedicat temps a les festes patronals i de moros i cristians,  a les de sant Engraci Màrtir, a la novena de sant Roc, a les festes del carrer sant Llorenç, i no hem oblidat al gran fester Sebastian Sànchez Mompó i l’alcalde Rosendo Sanz Belda. 

En arribar novembre hem parlat sobre les tradicions i ritus al voltant de la mort, Tot Sants, i després hem mostrat la figura de l’emigrant i retor aieloner Francisco Penalba Ortiz. Hem explicat sobre la rondalla RE-DO-LA i Josefa Castelló Ferriol fundadora de la rondalla, i hem escrit sobre l’exposició Regional de València de 1909. 

També hem parat l’atenció en el pont de l’arcà que celebra 210 anys, 1806-2016, i en la secció de la fototeca hem mostrat mensualment un grapat de fotografies ben interesants. 



El blog ha estat de dol especialment perquè tres grans col·laboradors ens han deixat: Rafael Belda Ureña “pitxi” aieloner de tot cor, Guy Fourcaud, estimat amic i gran músic, i la nostra bibliotecària Josefa Colomer Sanchis “botja”.Des d’ací els recordem. Als tres els portem en el cor per estar sempre a punt per contar-nos allò que sabien d’Aielo i que volien compartir amb tothom.

Amb este blog, el nostre propòsit és fer una acurada i interessant selecció d’articles per a que no s’oblide el passat, que quede constància per a les generacions que venen darrere i que han de conèixer com vivien i què feien els seus avantpassats. 

Alhora volem que passeu bons moments llegint tot allò que fa referència al poble d’Aielo de Malferit, això també és important. Llegir, conèixer i passar-bo bé.

Este any hem tingut nou col·laborador, Paco Juan Cháfer,que s’ha estrenat amb un ventall de històries sobre els malnoms d’Aielo i esperem ens mostre moltes més.

Tots esteu convidats a participar, el blog és de tots els que tenen alguna cosa que aportar. Així que us recordem que si teniu històries que contar o voleu publicar alguna història o fotografies, podeu contactar amb nosaltres, passant per la Biblioteca Pública o al correu electrònic  bibliotecaaielo@hotmail.com

Teniu-ho en compte, el blog d’història rebrà els vostres escrits o fotos amb els braços oberts, per efímer que siga, és patrimoni de tot el poble. Tot quedarà arxivat al Fons Local de la Biblioteca Pública Municipal “Degà Ortiz i Sanz”. 

La vostra col·laboració amb els vostres records o fotografies antigues és important. Entre tots, seguirem treballant per a mantenir viva la memòria del nostre poble. 


Per a l’any 2017 ja tenim nous projectes, nous col·laboradors i noves etiquetes que segur faran les delícies de tots els seguidors del blog. Ja ho veureu, ja ho llegireu...

Ara, ens queda només donar les gràcies... 
a uns per col·laborar, a altres per llegir i fer el blog gran... 
també per acompanyar-nos fen-nos saber que us agrada el que mostrem ...
en resum a TOTS per estimar el nostre Aielo.


Bon Nadal a tothom de bon cor i pròsper any nou 2017!!

domingo, 25 de diciembre de 2016

FOTOTECA: Nadal




Josefa Colomer Sanchis a l’any 1952, junt al betlem fet per ella mateixa, totes les figures van ser fetes en tela de filtre. 

Era tradició muntar a totes les cases del poble bonics naixements, betlems que feien utilitzant ceps, troncs, argelagues, pinyes, romers, pedretes del riu, molsa, farina per imitar la neu... tot era natural i senzill. 

Pepica solia agafar els xiquets del catecisme i anar pel terme del poble recollint tot allò que servirà per al pessebre.... després aprofitava la llar pel gran muntatge,  era tot una gran satisfacció mostrar aquell casolà betlem que era visitat per moltíssims xiquets. 

I allí mateixa, a la vora del naixement, narrava el conte del bou i el ruc, la fugida de la Mare de Déu a Egipte i com es va amagar baix d’una palmera, Herodes i la matança dels xiques innocents i molts altres. 

L’últim dia de l’any l’encantava enviar als xiquets a l’Hostal a vorer el Home dels Nassos, i continuava el seu excepcional Nadal organitzant la cavalcada dels Reis Mags, Pepica va cosir la vestimenta reial que utilitzaren durant anys, buscava els matxos que emprarien els Reis, i també organitzava la visita del Patge Reial. 

Pepica era una enamorada d’estes festes familiars i entranyables, i sempre ha mantes viva la tradició popular ben apresa fa molts anys i transmetrent-la a tots aquells que l’han escoltada. 

Bon Nadal a tothom i Pau al Món!!. 
Arxiu Fotogràfic Biblioteca Pública Municipal  “Degà Ortiz i Sanz”, Aielo de Malferit 
(Col•lecció Josefa Colomer Sanchis).