Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 3 de septiembre de 2010

La Santa Misión. 17 de Març de 1963.La creu de la "Santa Misión" ix de la Plaça S. Engraci portada pels hòmens del poble. Hores després seria emplaçada dalt de la Serratella, on va permanèixer uns anys fins que es va corcar. Foto: Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz.Ester Egea Galiana.

Era costum de l’església, preparar cada 5 o 6 anys una “missió” per tal de reforçar l’esperit religiós. Però tal volta siga la de l’any 1963 la més recordada per l’entusiasme popular que va despertar.

El dia 17 de març de 1963, últim dia d’una setmana intensa, va ser una jornada plena d’activitat i fervor religiós.

Per iniciativa d’uns franciscans, Salvador Perona i Joaquin Aparici, es va construir una creu per a col·locar-la en la Serratella.

La Creu va eixir des de la placeta de l’hostal a muscles de molts homes del poble. Tota la gent d’Aielo la seguia i l’envoltava en el seu camí. La comitiva anava encapçalada pel rector d’Aielo D. Juan Sanchis Requena. Els franciscans promotors de la idea acompanyaven el seguici marcant les ordres a seguir.

Quan la Creu va arribar a la carretera, a l’eixida del poble, la van carregar a un camió (el de “Tabaquera”) que la va transportar fins el peu de la muntanya, on de nou, la carregaren als muscles fins el lloc en concret on havia de col·locar-se.

La majoria de la gent va participar en l’esdeveniment, els homes transportant-la i les dones carregant un poal d’aigua per a obrar la Creu en la Serratella ( moltes el portaven complint una promesa).

Dies abans, ja es vivia la festa. Cada dia estava dedicat a un sector de gent del poble: un dia als vellets, altre als joves, altre als homes...Tota la gent acudia a tots els actes dels dies que precediren al dia 17 i per les nits es feia sermó. També és recordada la cavalcada en la que participaren sobre tot els xiquets del poble. I com a cloenda l’última jornada, el dia 17, va ser quan van pujar la Creu.

Foto presa el 10 d'octubre de l'any 2006, que és testimoni del fonament fet per col.locar la Creu. Procedència: Rafael Morant Requena.

Mª Jesús Juan i Mariló Sanz

No hay comentarios:

Publicar un comentario